Diyarbakır Ticaret ve
Sanayi Odası (DTSO) ile
Kulp ilçesine bağlı Ağaçlı Belde Belediyesi
işbirliği ile yürütülen GAP Kırsal Kalkınma Programı kapsamındaki 'İpekli Dokumayı Canlandırma ve Destekleme
Projesi meyvelerine vermeye başladı. Beldede üretilen ipek
örtü ve poşular
Türkiye sınırlarını aştı. Terörden zarar gören ailelerin Kulp ilçesinde tek umudu olan ipekli dokuma sanatı, son 3 yılda büyük mesafe kat etti. Kulp'un Ağaçlı
beldesindeki ipek
halı ve
kumaş tezgahlarında üretilen ürünler Yunanistan'a gönderilerek
Avrupa pazarına sunuluyor.
GAP Kırsal Kalkınma programı kapsamında yer alan 'İpekli Dokumayı Canlandırma ve Destekleme Projesi'nin uygulanmaya başlandığı Kulp'ta 40
genç bayana istihdam sağlandı. Proje kapsamında kurulan ipek dokuma tezgahlarında üretilen poşu ve örtüler Türkiye pazarından sonra Avrupa'ya da gönderilmeye başlandı. Atölyelerde üretilen ipek halılar ise Türkiye'de 300 - 800 YTL arası değişen fiyatlarla satılıyor.
DİYARBAKIR'IN SAF İPEK POŞULARI İLE YUNANİSTAN'DA HEDİYELİK EŞYA FUARINDA
Dokuma
atölyelerinde üretilen Diyarbakır'ın saf ipek poşuları ile onlarca çeşit örgüler Yunanistan'da açılacak hediyelik
eşya fuarında görücüye çıkacak. DTSO'nın, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden canlandırılması ve bu alanda geçimini temin etmek isteyen gençlerin yararlanması amacıyla hazırlanan AB destekli proje bir zamanlar Diyarbakır'ın simgesi olmuş ipekli dokumayı yeniden canlandırıyor.
DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Lezgin Yalçın, yaklaşık 2 yıldır süren proje kapsamında
kursiyerlerin aldığı eğitim sonunda ürettikleri ipekli dokumaların Yunanistan'da yapılacak hediyelik eşya fuarında pazar şansı bulacağını söyledi.
Proje Koordinatörü Meryem
Özdemir ise Kulp'ta kurdukları üç ayrı atölyede ürettikleri poşu, örtü ve halılara yoğun bir talep olduğunu söyledi. Özdemir, "Üç tane atölye çalışmamız var. Bunlar ipek halı dokuma atölyesi, ipek kumaş atölyesi ile ipek çekim ve büküm atölyesidir. Burada 10 tezgah ve 30 kursiyer bulunmaktadır. Ağaçlı beldesinde ise 15 kursiyerler arkadaşımız var. Pamuk ve ipekten kumaş, poşu ve kravat üretimi yapılmaktadır. İpeği dokuduktan sonra pazara sunuyoruz" diye konuştu. Özdemir, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının canlandırılması, ayakta kalmaya çalışan
küçük isletmelerin kaybolmaması ve kadınların el becerilerini geliştirerek meslek sahibi olmalarının hedeflendiğini kaydetti.
Özdemir, atölyede genç kızların el emeği göz nuru dökerek dokudukları poşuları daha fazla tüketiciyle buluşturmak için arayış içinde olduklarını belirterek, "Mezun olan kursiyerlerimize is alanı yaratmak için sürekli arayis içindeyiz. Bu amaçla Yunanistan'da düzenlenecek fuara katılacağız. Özellikle geleneksel el sanatları ve hediyelik eşyaların sergileneceği fuarda biz de ipekli poşu için pazar şansı yakalamaya çalışacağız. Poşularımızı dünya pazarıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Atölyede ağırlıklı olarak genç kızlar poşu dokuyor. Bir yandan ipekli poşu dokumacılığı yeniden canlanırken diğer yandan da kadınlar iş sahibi oluyor" dedi.
AA