İstanbul Üniversitesi
Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve
Araştırma Projesi Başkanı Prof. Dr.
Bayram Öztürk, geminin hareketinden önce Ak
deniz'in dibinde gemilerden kaynaklanan çöpler nedeniyle kirlenmenin olduğunu belirtti.
Geçen yıl
İskenderun Körfezi ile
KKTC arasındaki
bölgede değişen
Akdeniz yaşam koşullarını araştırdıklarını, bu yıl da buna devam ettiklerini ifade eden Öztürk, bundan sonra 3-4 bin metre derinlikteki yaşamı da incelemeye alacaklarını söyledi.
Akdeniz'in, iklim değişikliği nedeniyle son 20 yılda önemli ölçüde değişikliğe uğradığını, aralarında zehirli olanların da bulunduğu 59 yeni tür canlının Kızıldeniz'den geldiğini belirten Öztürk, şöyle devam etti:
''Akdeniz'in ekosistemindeki değişiklikleri tam olarak saptamaya çalışıyoruz. Yeni giren canlılardan zehirli olanlarını tanımlayarak, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelere bildirmemiz ve halklarını uyarmamız gerekiyor. Tabi bunu da ekosistemi tahrip etmeden yapacağız. Bu arada önemli bir petrol gemisi trafiğine sahip olan bölgede, gemi kaynaklı çöplerin deniz dibinde biriktiğini gördük. Bu konuda bilimsel veriler elde ettikten sonra ilgili ülkelerin makamlarını bilgilendireceğiz. Kirlilik,
balık stoklarındaki azalma ve iklim değişikliğinin yarattığı sonuçları son derece
modern cihazlarla donatılan gemimizle saptayacağız.''
İnsanlığın geleceği için balıkçılığın önemli olduğunu, bu nedenle yeni balık çiftlikleri yerlerini de saptamaya çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, ''Sağlıklı nesiller için balıkçılığımız bilinçli şekilde gelişmelidir'' dedi.
Lazkiye'de 3-4 gün süreyle
Suriyeli bilim insanlarıyla ortak bir çalışma yapacaklarını, ardından
Lübnan ve
Mısır'a gideceklerini belirten Öztürk, ''Akdeniz'de İskenderun kıyılarına hangi tür yeni canlılar gelmişse, Mısır kıyılarına da gitmiştir. Örneğin 59 yeni canlı türü arasında, 40 yeni omurgasız canlı türünü saptadık. Bunlardan deniz analarında, zehirli olanları da mevcut. Bölge halkının bu canlılar hakkında bilinçlendirilmesi gerekli'' diye konuştu.
AA