Kültür ve
Turizm Bakanı Atilla Koç,
tanıtım ve
pazarlama stratejileri ve turizm faaliyetlerine ilişkin
bakanlığın Emek'teki binasında
basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin uluslararası platformda markalaşması hedefiyle yeni tanıtım stratejileri uyguladıklarını anlatan Koç, bu çerçevede ''
yurt dışında yürütülen tanıtım kampanyalarında, Türkiye'nin güçlü yanlarının büyüleyici turizm çeşitliliği ile verileceği bir strateji izlediklerini'' söyledi. Kültür turizmi, şehir turizmi, kongre, sağlık-termal, golf turizmi ve sportif aktivitelerin ön plana çıkarılacağını bildiren Koç, bu ögelere vurgu yapılırken aynı zamanda Türkiye'de yılın 12 ayında her türlü aktivitenin yapılabileceği üzerinde durulacağını belirtti.
Koç, 2007 yılı reklam faaliyetlerine 2 Ocak'tan itibaren başlanıldığını anımsatarak, tanıtım faaliyetlerinde reklam, İNFO Tur, Road Show ve ağırlama faaliyetlerine ağırlık verdiklerine işaret etti.
TANITIM BÜTÇESİ 120 MİLYON DOLARA ÇIKARILDI
Koç, bu yıl 73
ülkede yürütülen reklam ve tanıtımların bütçesinin, geçen yıla oranla yüzde 60 artırılarak 120 milyon dolara yükseltildiğini vurguladı.
Tanıtım ve pazarlama çalışmalarında, turizm açısından hızla büyüyen Doğu
Asya,
Pasifik Bölgesi ve özellikle Çin ile Hindistan'a özel önem verdiklerini dile getiren Koç, ayrıca
Orta Doğu ülkeleri,
İran,
Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine yönelik özel tanıtım kampanyaları da düzenleyerek bu bölgelerde pazar payını artırmayı amaçladıklarını kaydetti.
Ağırlama faaliyetleri üzerinde de önemle durduklarını anlatan Koç, 2006'da 2 bin 953 konuğu ağırladıklarını, bunun 1 milyon 200 bin YTL'lik reklam değerinde olduğunu söyledi. Koç, bu yıl ise bin 500 konuğun ağırlandığını, 200'e yakın Türk
sanatçı ve grubun da yurt dışında Türkiye'yi temsil etmelerinin sağlandığını dile getirdi. Turizm
fuarlarının önemine de işaret eden Koç, şunları kaydetti:
''Her pazara uygun fuar çalışmaları yürütmekteyiz. Bakanlık olarak 2007 yılında 139 fuara katılacağız.
Tanıtım kampanyalarının önemli bir unsuru olan tanıtıcı yayınlar konusunda ise bu yıl sonu itibariyle 30 farklı tanıtıcı yayının 7.5 milyon adet basımını, 30 adet CD-DVD çoğaltımını planlıyoruz. Tanıtım kampanyamızda özel projelerimiz de bulunuyor. Türkiye ve
İstanbul temalı 2 yeni
reklam filmi, destinasyon odaklı tanıtıma yönelik olarak BBC ve CNN başta olmak üzere çeşitli ülkelerde yayınlanmaktadır.
Ege,
Antalya, GAP bölgesi ve
Kapadokya için de reklam filmleri çekilecek. Bu çalışmalardaki amacımız, Türkiye'yi bir Ak
deniz ülkesi olarak eşsiz doğası, kaliteli turizm tesisleri, insanlarının misafirperverliği, kolay ulaşılabilir coğrafi konumu ve zengin kültür mirasıyla tanıtmak, turist sayısını artırmaktır.''
'TURİSTİK TESİSLERDE DOLULUK YÜZDE 100'
Türkiye'ye gelen turist sayısında hızlı bir artış olduğuna dikkati çeken Koç, bu yılın ilk 6 ayında gelen turist sayısının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16.61 arttığını, şu ana kadar Türkiye'ye gelen turist sayısının 9 milyon 184 bine ulaştığını bildirdi.
Koç, Türkiye'nin turizm geliri açısından dünya sıralamasında 11'inci, en çok turist çeken ülkeler açısından ise 9'uncu sırada yer aldığını kaydetti. Koç, Türkiye'deki turistik tesislerdeki doluluk oranının son günlerde yaklaşık yüzde 100 olduğunu, bu durumun 2007 için turist sayısında yeni bir rekorun müjdecisi gibi göründüğünü dile getirdi. Bakan Koç,
2023 yılına yönelik olarak 65 milyon turist ve yıllık 85 milyar dolar gelir hedeflediklerini kaydetti.
'TURİZMDEN KAZANDIĞIMIZI KÜLTÜRE HARCIYORUZ'
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç, Türk Hava Yolları'ndaki (THY)
grev kararıyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, ''Elbette çok kötü. Duymak bile istemiyorum. Ancak THY çalışanları, 1996 yılında olduğu gibi yeniden hem Türk turizmine hem de THY'ye sahip çıkacaklardır'' dedi.
Koç, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili bir soruyu da ''Ben
genç bir politikacıyım, detayları bilemem.
Anayasa Hukuku okudum. Bu hukuk tatbik edilecekse, takvimi uzatacak herhangi bir şey olacağını söyleyemem'' diye yanıtladı.
''Su kesintileri turizmi etkiler mi?'' sorusuna ise Koç, ''Etkisi bana, Ankaralılara olur ama turizme olmaz.
İçme suyu sorunumuz var, deniz suyu değil'' yanıtını verdi.
Bir başka soruyu yanıtlarken, turizmden elde ettikleri geliri kültüre harcadıklarını belirten Koç, göreve geldiklerinde Türkiye genelinde 80 arkeolojik kazı yapıldığını, bu yıl ise bu rakamın 130'a yükseldiğini söyledi. Koç, göreve geldiğinde kazılara ayrılan ödeneğin 1,5 milyon YTL olduğunu, ancak kademeli olarak bu rakamı artırdıklarını anlatarak, bu yıl kazılara ayrılan payın 12 milyon YTL'yi bulduğunu vurguladı.
Koç, Frankfurt'ta yapılacak kitap fuarına yazar Orhan Pamuk'un davet edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya da ''
Nobel edebiyat ödüllü yazarımızın bizim konuk ülke olduğumuz fuara davet edilmemesi düşünülemez. Biz buna açığız, sanırım Pamuk da açıktır'' karşılığını verdi.
HERMES HEYKELİ
Öte yandan, Kültür ve
Turizm Bakanı Koç'a basın toplantısı sırasında Ulus'taki tarihi Roma Hamamı'nda yürütülen kazılar sırasında bir Hermes Heykeli bulunduğu haberi iletildi.
Koç, gazetecilere Ulus'taki tarihi Roma Hamamı'nda yürütülen kazılar sırasında ünlü
Yunan tanrısı Hermes'i betimleyen bir
heykel bulunduğunu açıkladı. Daha sonra gazetecilerle birlikte Roma Hamamı'na giden Koç, bir süre bulunan Hermes heykelini inceledi. Koç, Türkiye genelinde devam eden kazılarda önemli eserlerin gün yüzüne çıkarılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
Hermes heykelinin, M.S. 2. yüzyıla ait olduğunun tahmin edildiğini anlatan Koç, heykelin
Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileneceğini söyledi.
Koç, 1,5 ay önce başlatılan çalışmaların tamamlanmasının ardından Roma Hamamı'nın
yerli ve
yabancı turistlerin ziyaret edebileceği güzel mekanlardan biri haline getirileceğini kaydetti.
Kazıda görev alan uzmanlar ise Hermes heykelinin üstün bir işçilik örneği olduğunu belirterek, heykelin, Türkiye'de son 50 yılda böyle bir buluntuya rastlanmadığını ifade ettiler.
AA