AB Dönem Başkanlığı'nı
Portekiz devralıyor
Almanya, AB Dönem Başkanlığını 1 Temmuz itibariyle Portekiz'e devredecek.
Türkiye'nin AB üyeliğine
destek veren AB ülkelerinden Portekiz, altı ayda sürecek başkanlığı sırasında
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'ye yönelik olumsuz tutumundan kaynaklanacak sorunlarla uğraşmak zorunda kalacak.
Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen AB ülkelerinden Portekiz, altı ay sürecek olan başkanlığı sırasında ağırlığı, 21-22 Haziran'da yapılan AB Zirvesi'nde üzerinde mutabakat sağlanan yeni AB Antlaşması'nı sonuçlandırmaya verecek.
Yeni antlaşmaya ilişkin
hazırlık toplantıları 23 Temmuz'da başlayacak. Antlaşmanın 2009 yılındaki
Avrupa Parlamentosu seçimlerine kadar üye ülkelerce onaylanmış olması öngörülüyor.
PORTEKİZ BAŞKANLIĞININ ÜÇ ANA EKSENİ
"Daha iyi bir dünya için daha güçlü bir Avrupa" sloganını benimseyen Portekiz, dönem başkanlığı sırasında uygulayacağı programın üç ana ekseni olacak. Bu eksenler, antlaşmaların
reformu, Avrupa ekonomileri ile toplumların modernleştirilmesi ve Avrupa'nın dünyadaki rolünün güçlendirilmesi olarak sıralandı.
TAAHHÜTLERE SAYGI GÖSTERİLMELİ
Gerek Portekiz Başkanlığı programını sunmak üzere
Başbakan Jose Socrates tarafından yapılan konuşmada, gerekse başkanlığın önceliklerine yer verildiği metinde Türkiye'nin ismi geçmiyor. Ancak öncelikler metninin genişleme bölümünde "Birliğin reformu, genişleme sürecinin mevcut taahhütlerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmalı, taahhütlere de saygı gösterilmeli" ifadesine yer verildi.
TÜRKİYE DOSYASI
Sosyalist Socrates'in başkanlığındaki Portekiz hükümetinin, önümüzdeki altı ayda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye konusundaki olumsuz tutumundan kaynaklanan sorunlar ile karşı karşıya kalması bekleniyor.
Türkiye, Portekiz'in Dönem Başkanlığı sırasında yeni başlıkların açılmasını istiyor. Fransa'nın da, önümüzdeki altı ayda birkaç başlığın daha açılmasına ilke olarak karşı olmadığı belirtiliyor.
Buna karşın, "imtiyazlı
ortaklık" ısrarını sürdüren Sarkozy'nin ancak Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunu içermeyen başlıkların açılmasına onay vereceği düşünülüyor.
Bu durumda, Türk hükümetinin, Fransa'nın bloke ettiği, ve euro sistemine
katılım açısından önem taşıyan "Ekonomik ve Parasal Politikası" faslının, Portekiz dönem başkanlığı sırasında açılması arzusunun gerçekleşmesi zor görünüyor.
"AVRUPA'NIN SINIRLARI BELİRLENSİN" İSRARI
Buna ek olarak Fransa, "Avrupa sınırlarının belirlenmesi" için de bastırıyor. Bu amaçla Fransa, bu yılın ikinci yarısında bir "
Akil Adamlar" grubunun toplanması ve Aralık'taki AB Zirvesi'nde bu konunun tartışılmasını istiyor.
"Türkiye'nin AB'de yeri yok" sözünü sık sık tekrarlayan Sarkozy'nin, Türkiye'nin, AB tarafından "Avrupa'nın sınırlarının dışında" gösterilmesini talep etmesi halinde bunun AB içerisinde ciddi bir sorun yaratılabileceği ifade ediliyor.
AB'nin en güçlü ülkelerden biri olan Almanya'nın, 26 Haziran'da düzenlenen Hükümetlerarası Konferans'ta Türkiye ile 3 başlık açılması için yaptığı çabalar, Fransa'nın katı tutumunun karşısında sonuçsuz kalmış ve toplantıda sadece iki başlık açılmıştı.
AB Antlaşması konusunda Haziran'daki AB Zirvesinde bir mutabakata varılmasına öncelik veren Almanya ve Türkiye'yi destekleyen diğer AB ülkeleri, bu aşamada Fransa ile karşı karşıya gelmeyi göze alamamıştı.
10 milyon nüfuslu Portekiz'in de, Birliğin en büyük ülkelerinden Fransa'nın sürdürmesine kesin gözüyle b
akılan Türkiye'ye yönelik engellemelerine karşı nasıl bir tavır takınacağı ise, merakla bekleniyor.
Türkiye ile Portekiz arasında ikili bazda iyi ilişkiler bulunuyor. Son olarak Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio, Türkiye ve İspanya'nın öncülük yaptığı "Medeniyetler İttifakı" Yüksek Temsilcisi olarak görevlendirildi. Cumhurbaşkanı olarak 2003 yılında Türkiye'yi resmen ziyaret eden Sampaio, 2005 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i Lizbon'da ağırlamıştı. Geçtimiz günlerde İstanbul'u ziyaret eden Sampaio'nun onuruna Sezer yemek vermişti.