Atlantis,
NASA kumanda masasının "Hoş geldiniz! Tebrikler! Büyük Görevdi!" şeklindeki sözleriyle ABD'nin
Kaliforniya Eyaleti'ndeki Edwards Hava Kuvvetleri'ne indi. Normalde Florida'nın Cape Canaveral'deki Kennedy
Uzay Merkezine inmesi planlanan Atlantis, kötü hava koşulları nedeniyle inişini ve güzergahını değiştirerek Kaliforniya'ya indi.
NASA'lı yetkililer, Kaliforniya'ya iniş yapan Atlantis'in 2 milyon dolar ekstra
maliyet oluşturduğunu ancak bulutlu ve kötü hava şartlarının kendilerini bu karara zorladığını belirtti. Kaliforniya'ya inen Atlantis'in
hidrojen bataryalarında sadece bir gün yetecek kadar güç kalması yetkilileri korkuturken, dünyaya dönüşün güvenli bir şekilde gerçekleşmiş olması NASA yöneticilerine rahat bir nefes aldırdı.
Uzaydaki 13 gün 20 saat 12 dakika ve 44 saniye süren misyonlarını tamamlayan 7
astronot, görev sürelerince Uluslar arası Uzay İstasyonu'na (ISS) iki solar paneli takmış, istasyondaki bilgisayarlara network kablosu döşemiş ayrıca normal görevlerinin bitmesine karşın uzayda iki gün daha kalarak mekikte tespit edilen dış cephe yüzeyindeki hasarı
tamir etmişti.
Atlantis ile dünyaya gelen ve
Aralık ayından itibaren ISS'de bulunan
Hindistan asıllı Amerikalı Sunita Williams, dünyanın en uzun ve kesintisiz uzayda kalan kadını olarak tarihe geçerek, 188 gün dört saat yeni rekoru ile Shannon Lucid'in 1996'daki rekorunu kırmıştı. 29 saat 17 dakika ile astronot Kathryn Thornton'un en çok "
uzay yürüyüşü" yapan kadın rekorunu da geçen Williams ayrıca,
Nisan ayında yörüngede 4 saat 24 dakika boyunca yürüyen ilk astronot olarak kayıtlara geçmişti.
Astronotlar sağlık kontrollerinin ardından mekikten ayrıldı. Yaklaşık 100 milyar dolara mal olacak olan ISS'nin 2010 yılına kadar tamamlayacağını bildiren NASA yetkilileri, Atlantis ile benzer göreve sahip 2007 yılı içinde 3 defa daha uzaya astronot göndermeyi planladıklarını açıkladı.
ISS için toplam 12 görev planlayan NASA, Atlantis için yeni bir misyon planladı. Atlantisin yaklaşık 6 ay sonra yeniden uzaya gönderileceği öğrenildi.
ISS, ABD'nin insanlı
Mars misyonunun bir parçası olarak kabul ediliyor.