İki gündür devam eden sempozyum
Gürcistan Dışişleri, Eğitim ve
Bilim,
Kültür ile Spor Bakanlıkları'nın yanı sıra Uluslararası Eğitime Katkı ve İş Hayatı
Dayanışma Vakfı ile "Da" Diyalog
Avrasya Platformu'nun katkısı ile organize ediliyor.
Sempozyuma ABD,
Rusya,
İran,
Avusturya,
Almanya,
Türkiye,
Azerbaycan,
Fransa,
Romanya,
Birleşik Arap Emirlikleri,
Ukrayna,
Moldova,
Kazakistan,
Kırgızistan,
Tacikistan,
Hindistan ve İtalya'dan çok sayıda tanınmış isim katıldı. Katılımcılar terörün sık yaşandığı Kafkaslar'dan dünyaya hoşgörü, barış, sevgi ve
diyalog mesajı verdi.
Özel Süleyman
Demirel Koleji
müzik grubu tarafından Gürcistan Milli Marşı okunarak başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili yaptı. Konuşmasına böyle bir ortama davet edildiği için teşekkür eden Saakaşvili
ülkesinde çeşitli din temsilcilerinin yaşadığını hatırlattı. Sempozyumda önemli mesajlar veren Devlet Başkanı
Mihail Saakaşvili günümüzde diyaloğun ve işbirliğin önemine değinerek din ve millet ayrımcılığının kabul edilmez olduğu vurguladı.
Kafkasya Müslümanlar lideri ile görüşmesinde Gürcistan'daki Müslümanların hiçbir sorununun bulunmadığının ifade edilmesinden duyduğu memnuniyeti gizlemeyen Saakaşvili sık sık Arap ülkelerini ziyaret ettiğini ve oralarda Gürcülerin iyi tanındığını söyledi. "Türkiye'deki Gürcüler hakkında konuşmak istemiyorum çünkü oradaki durum bellidir" diyen Saakaşvili Türkiye'den duyduğu memnuniyeti vurguladı. Ülkesinde yatırımların arttığını ve önemli ilerlemelrin yaşandığını belirten Devlet Başkanı konuşmasına şöyle devam etti: "3-4 yıl önce Gürcistan'da mekanizmalar tam bir şekilde çalışmıyordu. Halkın yüzde 80'i elektrik enerjisinden yoksundu. Yollar yapılmıyor, okullar açılmıyordu. Sosyal güvenlik de yoktu. 2003 yılında en fakir ülkeler arasındaydık. Şimdi ise dünya bankasının raporlarına göre Gürcüstan bir numaralı değişen ülkeler sırasındadır. Gürcistan her kesin vatanıdır. Burada çeşitli din mensupları var. Hiç fark etmez. Önemli olan ülkenin bir parçası olduklarını hissetmeleridir."
Konuşması sırasında Türkiye ye de övgüler yağdıran Gürcü lider iki ülke arasında vizelerin kalkması ve Ankara'nın sınırları açması sonucunda gidiş-gelişlerde büyük artışın olduğunu vurgulayarak "Türkiye her zaman bize kucak açtı" ifadesini kullandı.
GÜRCİSTAN PATRİĞİ II. İLİYA: GELECEKTE DENGELERİN BOZULMAMASI İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ
Gürcistan Patriği II. İliya ise Ortodoks
Kilise adına davetlileri selamladıktan sonra dünyada diyaloğun öneme ilişkin bir konuşma yaptı. Patrik, ortak yapımı destekleyeceklerinin altını çizerek her bir insanın belli güçler altında olduğunu ve bundan dolayı da dünyanın kendi sözünü söylemesinin ve değerlerini kullanmasının zamanının geldiğini ifade etti.
Sorunlar her zaman var olduğunu belirten II. İliya, "Sorunları yavaş çözdükçe bu günah sayılmaz. Gürcistan'da da politik ve
ekonomik sorunların olduğunu ama güvenilirliğimizi kaybetmemeliyiz. Gelecekte bu sorunlar birlikte hareket edildiği takdirde kesin çözülecektir." diye konuştu.
Gürcistan'da diğer dini inançların serbest yaşanabildiğini ifade eden II. İliya, "Gelecekte dengelerin bozulmaması için birlikte çalışmalıyız" dedi.
UNESCO temsilcisi Katherine Stenou ise her zaman bu tür çalışmaları desteklediklerinin altını çizerek insanların birlikte barış içerisinde yaşamalarının en önemli unsurunun diyalog olduğunu belirtti. Stenou, konuşmasına şöyle devam etti: "UNESCO bugün burada temsil edilmekten memnuniyet duyuyor. Ben de şahsen UNESCO adına bu sürece katılmaktan mutluyum. UNESCO cemiyetler arasındaki karşılıklı
anlaşma ve işbirliğinin gelişmesi için
yardım ediyor. Kültürlerarası istikrar ve işbirliğinin kalkınması için üst düzey siyasilerin v
e devlet yetkililerin de sürece katılması gerekiyor."
Gürcistan Devlet Başkanı'nın Annesi Prof. Dr. Giuli Alasaniya da konuşmasında, sempozyumun "Gürcistan açısından önemi çok büyük" şeklinde konuşarak "Dünyada devam eden küreselleşme de böyle forumlar düzenlemek çok önemlidir.
Milletlerarası ilişkilerde hala problemler devam etmekte. Forum da problematik konular dışında eğitim ve kültürel konular yönüyle diyaloğun önemi vurgulandı." dedi.
Bu tip konferansların çok önemli olduğuna dikat çeken ABD Indiana Üniversitesi Profesörü Dodona Kiziria ise "Özellikle değişik ülkelerden gelen bilim adamları ve profesörler globalleşen dünyada ortaya çıkan problemler ile ilgili bilgileri anladıkları kadarıyla paylaşıyorsa. Bu bizim fikirlerimizin nerelerde kesiştiğini ve ne tür problemler olduğunu daha iyi şekilde ortaya çıkaracaktır. Umarım bu teorik olarak kalmayıp üniversitelerde, okullarda ve değişik kurumlarda daha geniş bir şekilde incelenmeye devam edecektir." şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalarda farklı fikirler dile getirildiğinin altını çizen Moldova Cumhuriyeti Metropoliti Vladimir Kantaryan Nikolay Vasileviç, "Bu tür toplantılar insanları ve dini cemaatleri yaklaştırıyor, diğer dinlere karşı nefreti yok ediyor." dedi. "Tüm gücümüzü birleştirerek fırtınalı denizi sakinleştirmeliyiz" diyen Vasileviç, "Bu mümkündür. Önemli olan bu istemek arzu etmektir bizim arzumuz var biz tüm gücümüzü kullanarak dünyayı sakinleştiririz ve böylece tanrının bize verdiği bir birimize daha yakın dünyanı kurarız." ifadelerini kullandı.
FETHULLAH GÜLEN'DEN MESAJ
Türkiye
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Onursal Başkanı
Fethullah Gülen sempozyuma bir mesaj gönderdi. Devam etmekte olan rahatsızlıkları sebebiyle katılamadığını belirten Gülen, mesajında, "Bütün bir insanlık olarak istikbale yürürken, her köşe başında önümüzü kesmesi muhtemel
ayrılık, farklılık ve mutabakat zorluklarından kaynaklanan handikaplara karşı en sağlam sığınağımızın hoşgörü olduğuna inanıyor ve toplantınızı bu konuya ayırmanızın da ayrıca şayan-ı takdir olduğunu düşünüyorum." dedi.
Gülen mesajında şunları söyledi: "Bilmem kaç asırlık din-bilim kavgasına bir son verilecek, en azından bu kavganın lüzumsuzluğu
tescil edilecektir. Kuvvetle
ümit ediyorum ki, bu çerçevede gelişen bir eğitimin neticesinde kalbi, dini bilgilerle ve maneviyatla dolgun, her türlü insanı, ahlaki değerlerle bezeli, gerçekten münevver nesiller yetişecek ve ihtiyar dünyamız, ölümünden önce muhteşem bir bahar yaşayacaktır. Evet iyilik, güzellik, doğruluk ve fazilet kanatlı bir hoşgörü dünyanın esas mayasıdır. Ne olursa olsun dünya er geç kayıp bu çizgiye gelecektir. Merhametli sonsuzdan diler ve dileniriz ki, bizi ümit ve beklentilerimizde hüsrana uğratıp, bir defa daha ağlatmasın. Bu duygularla Küreselleşme ve kültürlerarası diyalog konulu bu forumun düzenlenmesinde emeği keçen herkese teşekkür eder, başarılar diler sağlık probleminden dolayı aranızda bulunamadığım için affımı istirham ederek en derin hürmet ve selamlarımı sunarım."
Cihan