Komisyonda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir daha görüşülmek üzere
TBMM'ye iade ettiği
Anayasa değişikliğine ilişkin
kanunun, tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, ''Cumhurbaşkanının gerekçesinden bu değişikliği büyük bir olasılıkla
halkoyuna götüreceği anlaşılıyor'' sözlerine
AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş, ''Cumhurbaşkanı sizin memurunuz'' diye bağırarak tepki gösterdi.
Kart, Göktaş'a, ''İşte sizin bu üslubunuza karşı çıkıyoruz'' diye karşılık verirken, CHP
Malatya Milletvekili
Muharrem Kılıç, ''Sözlerine dikkat et, terbiyesizlik yapma... Cumhurbaşkanı,
Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'' diye bağırdı. Kemalettin Göktaş, ''Bizim
cumhurbaşkanımız değil, sizin cumhurbaşkanınız, sizin memurunuz. Sen terbiyesizlik yapma'' diye karşılık verdi.
Komisyon Başkanı
Burhan Kuzu, müdahale ederek, gerginliğin artmasını önledi.
-KONUŞMALAR-
CHP
Ankara Milletvekili Oya Araslı,
seçim kararı almış veya derhal seçime gitmesi gereken bir parlamentonun sistemi değiştirecek bir değişikliğe gitmesinin, parlamenter sistemin geleneklerine aykırı olduğunu söyledi.
Araslı, bir siyasal sistemin
demokrasi olarak nitelendirilmesinin tek ölçütünün
sandık olmadığını belirterek, AK Parti'nin uyguladığı ''ben bilirim, ben yaparım'' anlayışının, cumhurbaşkanı seçimini çıkmaza soktuğunu savundu.
-''TEMSİL SORUNU''-
AK Parti
Sakarya Milletvekili
Ayhan Sefer Üstün, Cumhurbaşkanının iade gerekçesinde mevcut parlamentonun temsil yeterliliğinin tartışıldığını ifade ederek, AK Parti ve CHP'nin anayasal bir seçimle parlamentoya girdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanını seçen partilerin çok düşük oy aldıklarını ve parlamentoya giremediklerini ifade eden Üstün, DSP ve ANAVATAN'ın seçimlere girmeyeceğini kaydetti.
Üstün, ''Ortada bir temsil sorunu varsa bu, Sayın Cumhurbaşkanının kendisiyle ilgilidir. Camdan köşkte oturuyorsan, başkasının bahçesine taş atma'' diye konuştu.
Gerekçede, cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime gitmesi gereken bir meclisin yetkisinin olmadığının öne sürüldüğünü söyleyen Üstün, ''Peki,
görev süresi 16 Mayısta dolan bir cumhurbaşkanının veto yetkisi var mı?'' diye sordu.
Cumhurbaşkanının gerekçede, gelecekle ilgili kanaatte bulunduğunu ileri süren Üstün, ''Bu durum, bir cumhurbaşkanına yakışıyor mu?'' dedi.
Cumhurbaşkanının denge unsuru olduğu yolundaki yorumlara da katılmadığını ifade eden Üstün, ''Türkiye'de cumhurbaşkanı, hiç bir zaman denge unsuru olmadı. Seçim sürecinden, yetkilerine kadar aksine hep istikrarsızlığın kalbinde yer aldı'' diye konuştu.
Gerekçede, cumhurbaşkanının ulusu temsil ettiği görüşünün yer aldığını hatırlatan Üstün, ''Hem 'ulusu temsil ediyorum' diyor, hem ulusun seçmesinden korkuyor, karşı çıkıyor. O zaman sen kimi temsil ediyorsun? Bürokrasiyi mi, milleti mi, yoksa başka yerleri mi?'' diye konuştu.
-''TOP ATIŞI''-
CHP
İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya,
Anayasa değişikliğinin uygulanamayacağını savunarak, ''Ortada bir Anayasa değişikliği olacak ama 23 Temmuzdan sonra gelen yeni
Meclis cumhurbaşkanını seçecek. Bu, karmaşaya yol açar'' dedi.
CHP
Antalya Milletvekili Atila Emek de AK Parti'nin bir saldırı ve hırs anlayışı ile Anayasa değişikliğini gündeme getirdiğini ileri sürerek, ''Parlamentoda kaygı verici bir çatışma yaşanıyor.
Cumhurbaşkanlığı makamı, adeta
top atışıyla yapılan saldırıyla karşı karşıya'' dedi.
Yaşanan gelişmelerin Türkiye'de gerginliğe yol açtığını söyleyen Emek, ''Bütün olayların altında maalesef sizin zihniyetiniz var. Kafanızdaki Türkiye ile ilgili projeler var'' diye konuştu.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, gündemin değiştirilmesi için sistemi tahrip etmek ve mevzuatta anarşi yaratması pahasına Anayasa değişikliğinden ısrar edildiğini söyledi. Seçim kararı alan bir parlamentonun kanun çıkarmaya devam ettiğini, Cumhurbaşkanının da görevini yerine getirdiğini ifade eden Kart, bu konunun tartışmaya açılamayacağını söyledi.
22 Temmuzda seçim yapılacağını hatırlatan Kart, ''Bırakın kararı halk versin. Halk hükümeti seçerken cumhurbaşkanlığı ile ilgili eğilimini de ortaya koyacaktır. Neden halktan kaçıyorsunuz?'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanının değişikliği halkoyuna sunması durumunda uygulamanın yetişmeyeceğini savunan Kart, halk oylamasına ilişkin kanunların niye değiştirilmediğini sordu.
Kart, Türkiye'nin 2 aydır yolsuzluk,
hırsızlık ve yoksulluğu tartışmadığını ifade ederek, ''Türkiye'nin gündemini ustalıkla değiştiren bir
Hükümet var. Seçim malzemesi yapmak için bu değişiklikleri getirdiniz. 'Bize seçtirmiyorlar, halk seçsin diyoruz ona da karşı çıkıyorlar. Ah CHP...' d
emek için bunu seçim malzemesi yapacaksınız'' diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumunu da eleştiren Kart, ''Sayın Başbakanın şahsında ve çevresinde kifayetsiz, muhteris bir
yönetim söz konusu'' dedi.
Atilla Kart, Başbakanın ve çevresinin, ''Göbels propagandası ve Makyavelist yöntemler'' uyguladığını ileri sürdü.
aa