İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş,
su tasarrufu yapılması için yaptıkları çağrılar üzerine günde 200 bin metre küp su tasarrufu sağlandığını belirterek, ''Yüzde 25 (525 bin metre küp) su tasarrufunu başardığımızda İstanbul'un su problemi kalmaz'' dedi.
Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye
Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, 22 Temmuzda yapılacak
erken genel
seçim ile küresel ısınmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Topbaş, milletvekili
aday adaylığı için belediye başkanlığı, meclis üyeliği ve Büyükşehir Belediyesinde görevinden ayrılanlara başarılar diledi.
Küresel ısınmanın tüm dünya için büyük bir tehdit olduğuna işaret eden Topbaş, İstanbul'un son yüzyılın kuraklığından yüzde 40 daha fazla kuraklık yaşadığını söyledi.
İstanbulluları susuz bırakmayacaklarını, bunun için gerekli adımları attıklarını ifade eden Topbaş, Melen Çayı'nın birinci etabının kısa sürede bitirilmesi, Istrancalar'daki
barajların kapasitelerinin yükseltilmesi ve Yeşilçay ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Melen Çayı Projesi'nin 2010 yılında bitirilmesinin öngörülmesine rağmen bunu bu yıl içinde bitirmeyi hedeflediklerini belirten Topbaş, buradaki çalışmaları denetlemek için de şantiyeye kameralar yerleştirdiklerini bildirdi.
Topbaş, su sıkıntısının giderilmesi için
deniz suyunu arıtarak kullanmaya gerek duymayacaklarını belirterek, şunları söyledi:
''Yaptığımız
anons üzerine İstanbullular hissedilir oranda tasarrufa başladılar. Şu anda günde 200 bin metre küp su tasarrufu sağlandı. Bunu vatandaşlarımız başardı ve teşekkür ediyorum. Biraz daha dikkat edilirse neticeye ulaşacağız. Bu, 1.5 Sazlıdere barajı anlamına gelir. Yani yılda 73 milyon metre küp rezervli yeni bir baraj demek. Böyle bir barajı yapmaya kalksaydık 225 milyon YTL harcayacaktık.
Ben tekrar İstanbullulardan, medyamızdan rica ediyorum. Biraz daha tasarruf yaparsak, yani arabaların, halıların yıkanmasından veya her türlü fazla kullanımdan yüzde 25 (525 bin metre küp) tasarrufu başardığımızda, İstanbul'un su problemi kalmaz. Kaldı ki yaptığımız bütün hesaplar,
Kasım ayını bulduğumuz zaman İstanbul'da bundan sonra problem yaşanmayacağını gösteriyor. Şu anda bir sıkıntı görülmüyor. Su kesintilerine gitmek yerine birazcık tasarruf yapmak olayı çözüyor. Biraz daha hassasiyet göstermeleri halinde bu başarıya beraber ulaşacağız. İstanbulluları susuz bırakmayacağız.''
-BAHÇELERE SARNIÇ ÖNERİSİ-
Topbaş, kendisinin de yıllardan beri bahçesindeki sulamayı biriken yağmur suyu ile yaptığını belirterek, bahçesi olan evlerin yağmur suları için sarnıç yapılarak orada biriktirilecek suların bahçe sulamasında kullanılması önerisinde bulundu.
İmar yönetmeliğinde yapılacak bir değişiklikle teraslarını bahçe haline getirenlere ayrı bir tolerans tanımayı hedeflediklerini bildiren Topbaş, ''Dünyada bunun örnekleri var. İzolasyon teknikleri çok gelişti. Kentin
sera etkisinden kurtulması için çatıların bahçe haline getirilmesini arzu ediyoruz'' dedi.
Topbaş ayrıca 35 santimlik toprağın 1050 yılda oluştuğunu belirterek, inşaat alanlarındaki toprağın üst tabakasının mutlaka belediyelerce bir yerlerde depolanıp gerektiğinde kullanılmak üzere saklanması gerektiğini söyledi.
Kadir Topbaş, İstanbulluların sadece su değil,
yakıt, elektrik,
doğal gaz gibi her türlü
tüketim için tasarruf yapmalarını önerdi.