Dokuz
Eylül Üniversitesi (DEÜ)
Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana
Bilim Dalı
öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, Balıkesirli 11 yaşındaki Bengisu Acar'ın sağ bacağının
kanser nedeniyle soluna göre 4 santimetre kısa kaldığını, kanser
tedavisinin ardından Acar'ın bacak boylarının eşitlenmesi için çalışmalara başladıklarını kaydetti.
Acar'ın bacağındaki kanseri yenmesini için 5 yıllık tedavi uyguladıklarını belirten Havıtçıoğlu, ardından bacağa protez yerleştirdiklerini söyledi.
Protezin işlev görmemesi nedeniyle bacağa
yurt dışından özel olarak getirilen ''uzayabilen
tümör protezi'' yerleştirdiklerini ifade eden Havıtçıoğlu, ''Bengisu'nun önce bacağı kanserden kurtarıldı, sonra protez takıldı. Şimdiyse bacak boyu uzatılarak iki bacağının boyları eşit hale getirildi'' dedi.
-MANYETİK ISIYLA UZATILDI-
Sağ bacağı sol bacağına oranla 4 santimetre kısa olan Bengisu Acar'ın boyunu manyetik ısıyla uzattıklarını anlatan Havıtçıoğlu, şu bilgileri verdi:
''Bengisu'nun sağ tarafının gelişimi çok yavaş. Uyluk kemiğinin uzamasının 5'te 3'ü yukardan, 5'te 2'si ise aşağıdan oluyor. Buradaki tümör çıkarıldığı zaman 5'te 2 uzama potansiyeli uyluk kemiğinden gitmiş oluyor. Bu gelişmiş bir
sistem. Protez üzerine getirilen
manyetik alan ısı veriyor ve içerdeki protezin uzaması sağlanıyor. Bu yöntemin çok dikkatli uygulanması gerekiyor. Çünkü fazla ısı verilirse iç bölgede yanmaya neden olabilir. Bengisu'nun bacağında sorun olmaması için bu yöntemi bir hafta boyunca günde 2-3 dakikalık seanslar halinde yaptık ve yaklaşık 15 dakikada 4 santimetrelik uzamayı gerçekleştirdik. Uyguladığımız sistem Türkiye'de ilk, dünyada ise 12. vaka.''
Balıkesir'de okuyan
ilköğretim okulu öğrencisi Bengisu Acar ise bir bacağının diğerine oranla kısa olmasından dolayı bazen yürümekte zorlandığını, bacak boylarının eşitlenmesiyle birlikte artık daha rahat edeceğini belirterek, çok mutlu olduğunu, doktorlarına teşekkür ettiğini belirtti.