Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı
Murat Başesgioğlu, esnek çalışmanın, dünyada tüm endüstrilerde yaygınlaştığını belirterek, ''Dünyada artık tam istihdam sorgulanıyor. Esnek çalışma, bizim de çalışma hayatımıza girdi'' dedi.
TBMM Genel Kurulunda, geçici
işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili
yasa tasarısının görüşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine
yanıt veren Başesgioğlu, Köylere Hizmet Götürme birliklerinde çalışanların
düzenleme kapsamında olmadığını söyledi.
4-C kapsamındakilerin tasarı kapsamında olmamasını eleştiren
milletvekillerine de yanıt veren Başesgioğlu, bunların,
özelleştirme sonucu kurumlarından başka kurumlara gönderilenler olduğunu hatırlattı. Bu kişilerin daha az
ücret aldığının doğru olduğunu belirten Başesgioğlu, ''Bunlar sokağa bırakılmış değil. Asgari de olsa istihdamları sağlanmıştır. Bunların ücretlerini gözden geçirmeliyiz'' dedi.
İşsizliğin hala
Türkiye'nin en önemli sorunu olduğuna işaret eden
Başesgioğlu, şöyle konuştu:''Esnek çalışma, dünyada tüm endüstrilerde söz konusudur. Biz benimsesek de benimsemesek de
işgücü piyasasına yaygın ve giderek artan bir şekilde uygulanan bir yöntem haline gelmiştir. Dünyada artık tam istihdam sorgulanıyor. Esnek
çalışma, bizim çalışma hayatımıza da girdi. Bu gerçeği kabul etmek zorundayız.
Ama sosyal güvenlikten yoksun olanları sisteme dahil etmek zorundayız. Yoksa part-time ve evde çalışma, çalışma hayatına girmiştir. Üstelik bu konuda hızlı bir trend var.''
-''KAPSAM DIŞINDA KALANLARI DA DAHİL EDELİM''-
CHP Gaziantep Milletvekili Mustafa Yılmaz, tasarının önemli, ancak eksik olduğunu belirterek, kapsam dışında kalanların da dahil edilmesini istedi. Bunun için birleşime 10 dakika ara verilerek konunun görüşülmesini isteyen Yılmaz, ''Ben bakanken 50 bin işçiyi kadroya almıştık. Ama geride 25 bin kişiyi alamadık.
Onun sıkıntısını hep içimde yaşadım'' dedi.
AK Parti Çorum Milletvekili Agah
Kafkas, Yılmaz'a yanıt verirken, ''Keşke yapabilsek... Ama burada popülizm yaparken, kaynakları reel değerlendirmek, doğru davranmak ve yapılan işi küçümsememek gerekir. Bugüne kadar geçici işçiler konusunda yapılan en büyük düzenlemedir bu...Kapsam dışında kalanların da kadroya
alınmasını,
Allah bize nasip etsin'' diye konuştu.
-''KEŞKE HALLEDEBİLSEK...''-
Başesgioğlu da Yılmaz'ın yaptığı öneriyle ilgili olarak, ''Bunu 10 dakika ara vererek yapma imkanı yoktur. Keşke halledebilsek. Bu tasarı üzerinde 10 aydır çalışıyoruz. Siz de çok çalıştınız biliyorum. Öyle kompleks bir konu ki...'' dedi.
100 binden fazla kişinin kapsama alınamadığına işaret eden Başesgioğlu, bunların kapsama alınması için çalışma yapılması gerektiğini, bunu yapabileceklerini, ancak Meclisin sıkışık yasama takvimi nedeniyle 210 bin kişiyi de bu imkandan mahrum bırakma endişesini taşıdığını söyledi.
''Bu sorunların tek bir çözümü var'' diyen Başesgioğlu, kamu
personel rejiminin çıkarılması gerektiğini kaydetti. Başesgioğlu, ''Yeni parlamentonun ele alacağı ilk konu, personel rejimi olmalıdır. Yoksa dışarıda bırakacağımız kişiler olacaktır. Tüm adaletsizlikleri ortadan kaldırmanın yolu budur. Bunu da yapmak kolay değildir. Çünkü yılardır söylendiği halde olmamıştır'' diye konuştu.
Tasarıyla, 219 bin işçiyi daimi işçi kadrosuna kavuşturmuş olduklarını ifade eden Başesgioğlu, bundan sonra mevsimlik
kampanya ve orman yangınlarında çalıştırılacaklar dışında, kamuda geçici işçi çalıştırmaya son verileceğini
bildirdi.
A.A