EÜ Tabiat Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Tanju Kaya, ''30 sene önce kıyıya vuran 12 metrelik balinanın iskeletini 1 yıl süren bir çalışmayla müzeye kurduk'' dedi.
Kaya, balinanın
Ceyhan Nehri deltasında kıyıya vurduğunu ifade ederek iskelette insanların merakı nedeniyle bazı zararlar oluştuğunu, bazı kemiklerin kaybolduğunu belirtti. Müzeye getirilen iskeletteki eksik kemiklerin aslına uygun olarak tamamlandığını ifade eden Kaya, ''Uzun süren çalışmaların ardından iskeleti taşınabilir bir şekilde monte ettik'' dedi.
Kaya, Türkiye'de toplam 4 tane balina iskeletinin olduğunu, bunlardan 3'ünün dişsiz balinalara yalnızca kendi müzelerindeki iskeletin dişli bir balinaya ait olduğunu bildirdi.
-''DOĞANIN BİR PARÇASIYIZ''-
Prof. Dr. Kaya, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden toplanmış
doğa zenginliklerinin bir yerde görülebilmesini sağlamak istediklerini belirterek iskeletin müzeye olan ilgiyi daha da artıracağını söyledi. Kaya, ''Toplumla bütünleşmeyi, doğa sevgisini aşılamayı amaçlıyoruz. Müzelerle doğayı ve tarihi topluma tanıtmayı hedefliyoruz. Doğanın bir parçasıyız, insanlara bunun bilincini aşılamak istiyoruz'' dedi.