Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı,
Ankara Üniversitesi
Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana
Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cankat Tulunay,
Çukurova Üniversitesinin davetlisi olarak geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, Türk halkının yüzde 90'ının yaşantısının belirli dönemlerinde
baş ağrısı çektiğini söyledi.
Tulunay, yaptıkları araştırmalarda kadınların daha çok baş ağrısı çektiğinin anlaşıldığını belirterek, ''Türkiye'de hiç başım ağrımıyor diyenlerin sayısı yüzde 4 ile 6 arasında'' dedi.
Araştırmalara göre kadınların yüzde 11, erkeklerin yüzde 3,7 çocukların ise yüzde 2'sinin migren hastası olduğunu vurgulayan Tulunay, şöyle konuştu:
''Baş ağrısı önemli oranda iş gücü ve iş verimi kaybına neden oluyor. Kadınlar hormonel dengeler nedeniyle daha fazla baş ağrısı yaşıyor. Türkiye'de yüzde 11'inde migren bulunan kadınların işe gitmemesi, gittiğinde çalışamaması ve kullandığı ilaçlar nedeniyle
ülkemizde yılda 300 milyon dolar civarında
ekonomik kayıp oluşuyor.''
Baş ağrısının en önemli nedenlerinden birinin stres olduğuna dikkati çeken Tulunay, her türlü stresin baş ağrısına yol açabileceğini ifade etti.
Tulunay, stresle oluşan baş ağrılarından kurtulmak içinde, öncelikli olarak stresle mücadele yönlerinin iyi öğrenilmesi ve uygulanması gerektiğini kaydetti.
-''KOMŞUNUZA İYİ GELEN İLAÇ SİZE DE İYİ GELMEZ''-
Tulunay, baş ağrısı çekenlerin büyük bir oranının hastalığı önemsemediğini ve doktora gitmediğini ancak başkasının ilaçlarını kullandığını söyledi.
Ağrı çekenlerin mutlaka doktora baş vurması ve hastalığının teşhisinin konulması gerektiğini belirten Tulunay, ''Mutlaka doktor kontrolünde ilaç alınması gerek. Komşunun baş ağrısına iyi gelen ilaç size iyi gelecek diye bir
kural yok. Yanlış ilaç kullanımı kişilerin ölümüne bile neden olabilir'' dedi.
Türk halkının ilaç kullanmayı seven bir
toplum olduğuna değinen Tulunay, bir kısım baş ağrısı ilaçlarına her yıl 6-7 milyon dolar harcandığını bu rakamın da artarak devam ettiğini sözlerine ekledi.