Borrell, "Rusya'ya karşı savaşmıyoruz. Ukrayna'yı savunuyoruz. Ve Ukrayna'yı savunmak hukuka dayalı uluslararası düzeni savunmak anlamına geliyor. Aksi takdirde orman kanunları geçerli olacaktır." şeklinde devam etti.
Bu savaş bir rejimle, siyasi bir sistemle ve bir kişiyle alakalı. Bu bir kişinin savaşı.
Josep Borrell
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi
Josep Borrell
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi
'Avrupa jeopolitik bir aktöre dönüştü'
Borrell, "Avrupa Birliği'nin, güçlü bir dil kullanarak, karar alıcı jeopolitik bir aktör olarak davranma zamanı geldi. Buna askeri ve energiyle ilgili kararlar da dahil." şeklinde konuştu.
Bir yanda saldırgan, revizyoncu, emperyalist, totaliter ve otoriter Rusya var. Diğer yandaysa Gürcistan, Ukrayna ve Moldova'nın da dahil olduğu iş birliği yapmak isteyen demokratik 40 Avrupa devleti var.
Alexander Stubb
Eski Finlandiya Başbakanı
Alexander Stubb
Eski Finlandiya Başbakanı
'Savaşın bedeli'
Rusya'yı "saldırgan, revizyoncu, emperyalist, totaliter ve otoriter olarak tanımlayan" Stubb, Avrupalı liderlerin karşılaştığı büyük sorunun, savaşın bedelini açıklamak olduğunu ifade etti.
Stubb, "Avrupalı liderlerin sorunu, savaşın bedelini anlatmak olacak çünkü birlik ve beraberlik yalnızca bir süre devam edecek. Enflasyonla, enerji ve gıda fiyatlarının artışıyla, mesela Polonya'da sığınmacıların durumuyla bu dayanışma sonsuza dek devam etmeyecek. Bazı uyuşmazlıklar göreceğiz" şeklinde konuştu.
Ukrayna'daki savaş Avrupa'nın Rus enerjisine olan bağımlılığını ortaya çıkardı. Borrell, Avrupa'nın özgürlüğünü ve değerlerini başarılı bir şekilde savunursa bazı bedeller ödeyeceğini söyledi ve "Ormanın bahçemizi işgal etmesini istemiyorsak bunun bedelini ödemeliyiz" ifadelerini kullandı.
Borrell sözlerini, "Anlamamız gereken şey şu ki, özgürlüğü savunmanın ve Ukrayna'ya karşı savaş açanlara karşı savaşmanın da bir bedeli olacak. Ve siyasiler halkına bu bedelin kabul edilmesi gerektiğini anlatmalı çünkü aksi takdirde çok daha ağır sonuçlarla karşı karşıya kalınacak." şeklinde sonlandırdı.