Rusya ve Çin arasındaki ticaret rekorlar kırıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mayıs 26 2023
Samanyoluhaber.com yazarı, Rusya Uzmanı Arif Asalıoğlu 'Rusya ve Çin arasındaki ' ekonomik ilişkileri analiz etti
ARİF ASALIOĞLU
Moskova ile Pekin arasında stratejik ve ticari ilişkiler ABD/Batı rekabeti ekseninde hızla gelişiyor. Günümüz jeopolitik konjonktür göz önünde bulundurulduğunda bu gelişme iki başkent arasında kaçınılmaz bir hale dönüştü. İki ülke yönetimi “ABD’nin baskın olduğu tek kutuplu bir düzen yerine çok sesliliğin olduğu bir dünya” vurgusunu sık sık dillendirilmeye başladı. Rusya ve Çin, ekonomik potansiyelleri, siyasi ve askeri güçleri ile Amerikan egemenliğini küresel tehdit olarak görüyor. İki ülkenin bulunduğu coğrafya, doğal kaynaklar açısından zengin ve gerek ekonomik, gerek ticari, gerekse sosyo-kültürel bağlamda ciddi bir potansiyele sahip. Bütün bunların etkisiyle ticari veriler son zamanlarda her ay rekor kırıyor.
Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi tarihi en yüksek seviyelere ulaştı. Mesela 2022'de yüzde 29,3'lük artışla 185 milyar doları gördü. Bu yılın ilk dört ayında ise yeni rekora ulaştı. Rusya, Çin’e gaz ihracatı yapan ülkeler arasında ilk sıraya çıktı. Aynı zamanda Suudi Arabistan'ı geçerek Çin'in en büyük petrol tedarikçisi haline geldi. Pekin ve Moskova, Trans-Sibirya ve Trans-Asya yolları boyunca ulaşımı önemli ölçüde artıracak yeni projeler hazırlıyor.
Başbakan Mişustin Pekin’de
Moskova ve Pekin arasında üst düzey ziyaretler çok sıklaştı. Geçen senenin sonunda, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Pekin'de Çin Lideri Şi Jinping ile bir araya gelmişti. Pekin'deki Devlet Konuk Evi’nde yapılan görüşmede Çin Komünist Partisi ile Birleşik Rusya Partisi arasındaki etkileşim ve ikili işbirliği konularının yanı sıra endüstriyel işbirliği de dahil olmak üzere tüm alanlardaki stratejik ortaklıklar masaya yatırılmıştı.
Mart ayında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping üç günlük resmî ziyaret çerçevesinde Moskova’ya gel
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör, günler sonra serbest bırakıldı2.ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını deprem için uyardı3.Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye giden Ersoy itirafçı mı olacak?4.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi5.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!
6.Gerilim! Suriye'de Lazkiye bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı7.Trump'tan F-35 mesajı: 'Türkiye'ye satabiliriz'8.CHP 38. Olağan Kurultayı ile İstanbul İl Kongresi için mahkemeden yeni karar9.Trump, Venezuela'da uyuşturucu teknelerinin limanını vurduklarını açıkladı10.21 ilde IŞİD'e operasyon! Yüzlerce gözaltı var

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör,...

ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de ya...

Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye g...

İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık v...

Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!


