Rusya, Ukrayna'nın kritik sınır kasabalarına saldırıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Mayıs 26 2022
Ukrayna’da üç aydır devam eden savaşın odak noktası olan Donbas bölgesinde, ülkenin en doğusundaki şehri vuran Rus kuvvetleri, kaçarken sıkışıp kalan siviller için son anda kaçış yolunu kapatmakla tehdit ediyor.
Rusya, Ukrayna'nın kritik sınır kasabalarına saldırıyor

VOA'nın haberine göre, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ve ikinci büyük şehri Harkiv'i ele geçirmeyi başaramayan Rusya, Moskova'nın ayrılıkçılar adına hak iddia ettiği iki doğu eyaletinden oluşan Donbas'ın tam kontrolunu almaya çalışıyor.

Rusya, Sievierodonetsk şehrinde ve karşısındaki Lısıçansk'ta direnen Ukrayna güçlerini kuşatmak amacıyla üç taraftan saldırarak bölgeye binlerce asker gönderdi. Buranın düşmesi, Kremlin’in açtığı savaşın temel hedeflerinden biri olan Luhansk bölgesinin tamamını Rus kontroluna bırakabilir.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski gece geç saatlerde yaptığı konuşmada, "Rus ordusunun geri kalan tüm gücü artık bu bölgede yoğunlaştı" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı, Ruslar’ın bugün erken saatlerde Sievierodonetsk'e saldırı başlattığını ve kasabanın sürekli havan ateşi altında olduğunu açıkladı.

Luhansk Bölge Valisi Serhiy Hayday, Sievierodonetsk'te çoğu sığınak yakınında olmak üzere altı sivilin öldüğünü ve en az sekiz kişinin yaralandığını söyledi. Hayday, çıkış yolunun bombalanmaya devam ettiğini, ancak insani yardımın hala içeri girdiğini söyledi.

Ukrayna ordusu, yol için mücadelenin sürdüğünü ve dün Donbas'taki dokuz Rus saldırısını püskürttüğünü bildirdi. Ordu, uçak, topçu, tank, havan ve füze saldırılarında en az 14 sivilin öldüğünü belirtti.

İkmal ve tahliye için önemli bir merkez haline gelen Ukrayna'nın elindeki Donbas şehri Pokrovsk'ta, bir demiryolu hattına füze isabet etti ve bazı binalara hasar verdi.

Cephe hattına yakın Kramatorsk'ta sokaklar büyük ölçüde ıssızken, daha batıdaki Sloviansk'ta birçok kent sakini, ara veren Rus saldırılarından faydalanarak bölgeyi terk etti.

Tahliye edilenlerin arasında evlerini kaybettikleri için tren vagonlarında yaşayanlar da vardı.

Rusya, yetkililerin bombardımanın bir sivili öldürdüğünü ve Zaporozhzhia'da çok sayıda eve zarar verdiğini ve füzelerin Kryviy Rih'teki bir sanayi tesisini tahrip ett

Bu haberler de ilginizi çekebilir