St.Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Fakültesi'nden Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko, Rus uçağının düşürülmesi nedeni ile bozulan Rusya-Türkiye ilişkilerinin orta vadede düzelmesini beklemediklerini söyledi.
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) gelişmeleri değerlendiren Sotniçenko, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gerileme dönemine girdiğini, iki temel gerekçe nedeni ile ilişkilerin gerilemeye devam edeceğini belirtti. Rus uzmana göre, Suriye krizinin çözümü ile ilgili sürecin uzaması ve Türk yönetiminin uçak düşürme olayında Moskova'nın taleplerine olumlu yaklaşmaması Türkiye-Rusya ilişkilerinde yaşanan krizi uzatacak.
İlişkilerde iyileşme beklemediğini kaydeden Sotniçenko, "Suriye krizinde Rusya ve Türkiye'nin politikalarının farklı olması krizin tetikleyicisi oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak düşürme olayında Türk halkını değil, Türk siyasal elitini suçlu bulduğunu açık bir şekilde ifade etti. Bence krizin çözümü için öncelikle geçmişte elde edilen olumlu gelişmeleri korumak gerekiyor." dedi.
KRİZİN ÇÖZÜMÜ İÇİN İŞ DÜNYASI VE SİVİL TOPLUM HAREKETE GEÇMELİ
İki ülke arasında yaşanan sorunun iş dünyası ve toplumsal ilişkilere etkilerinin azaltılmasının hayati öneme sahip olduğuna değinen Rus uzman, "Rusya ve Türkiye halkları arasında, iki ülke sivil toplum kuruluşları arasında, kültürel alanda temasların devam etmesi ve işbirliği çalışmalarını sürdürmeleri gerekiyor. Türk iş dünyası Rus muhatapları ile görüşerek yaptırımların olumsuz etkilerinden kaçınmaları gerekiyor. İki ülke basın organları arasında da benzer çalışmalar yapılabilir." önerisinde bulundu.
İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNDE TÜRK ELİTİ ENGEL
Türkiye'nin çok uzakta bir ülke olmadığını, basın aracılığı ile Türkiye'de yaşanan gelişmeleri çok iyi izleyebildiklerini ifade eden Sotniçenko, "Türkiye'nin Suriye politikalarını ve halkta karşılığını görüyoruz. Rusya Türkiye'yi düşman olarak görmüyor, tam tersi Rusya sadece Rus-Türk ilişkilerini kuvvetlendirmek istiyor. Basın kuruluşları üzerinden belirli fikirleri aktarmak mümkün. Rusya, Rus-Türk ilişkilerinde eski ilişkilere geri dönülmesini istiyor. Ancak bunun için tek engel mevcut siyasal elit." eleştirisi getirdi.
TÜRKİYE'DE SİYASETİN ANA SORUNU MUHALEFET
Türkiye'de muhalif partilerin olduğunu, CHP'nin yüzde 20'nin üzerinde, MHP'nin yüzde 10'nun üzerinde ve HDP'nin de yüzde 10 civarında oy alabildiğini, ancak ideolojik farklılıkları nedeni ile alternatif oluşturamadıklarını ifade eden Rus uzman, "Bu partiler belirli çevrelere hitap ediyor ve marjinal kalıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin alternatifi olamıyorlar. Türkiye'de siyasetin temel sorununu da bu durum oluşturuyor." şeklinde konuştu. CİHAN