Rusya: Suriye'de etkileşim Amerika ile aramızdaki güveni artırdı


Kremlin, Rusya ve ABD'nin Suriye konusunda bir çözüm bulunması için ortak hareket etmelerinin Moskova ve Washington arasında daha yüksek bir karşılıklı güvene öncülük yaptığını bildirdi. Ancak asıl amacın Suriye'de akan kanın durdurulması olduğunu vurguladı.

Moskova'da gazetecilere konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Suriye konusundaki ateşkesin Rusya-ABD ilişkilerini olumlu etkileyip etkilemediğinin sorulması üzerine "Hangi seviyede olursa olsun etkileşim, inkar edilemez bir şekilde daha yüksek bir karşılıklı güvene öncülük ediyor. Ama aynı zamanda, tekrar etmek isterim ki, buradaki asıl amaç Suriye'de akan kanı durdurmaktır ve siyasi bir çözüme yaklaşmak için zemin oluşturmaktır." dedi.

Peskov, açıklamasında Suriye'de A Planı'nın uygulanmasının Moskova için bir öncelik olduğunun da altını çizdi. ABD'de bir B Planı olduğu şeklindeki haberler sorulan Peskov, "Biliyorsunuz biz, Moskova ve Washington tarafından Pazartesi günü duyurulan A Planı'nı uygulamaya odaklanıyoruz. Planın görüşülmesinin ve uygulanmasının bizim önceliğimiz olduğuna inanıyoruz." dedi.

ABD-Rusya ortak girişiminin Suriye'deki ana görevinin bu girişimi destekleyen gruplar için ateşkes sağlamak olduğunu dile getiren Peskov, Suriye'de bir çözüm planını konuşmak içinse erken olduğunu kaydetti.

Rusya'nın bir B Planı olup olmadığı sorulan Peskov, "Şu an başka planlar hakkında konuşmak için çok erken. Şu an en önemli görev, iki başkanın (Putin ve Obama) bu girişimini destekleyen gruplar için gerçek bir ateşkes sağlamak." dedi.

Peskov ayrıca Suriye'de bir siyasi çözüm konusunda Moskova ve Şam'ın görüşlerinin aynı olduğunu kaydetti. Peskov, "Suriye krizinde siyasi bir çözüme ilişkin Moskova ve Şam'ın benzer bakış açıları var; ama bu bakış açıları tamamıyla birbirinin aynısı değil." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya: Suriye'de etkileşim Amerika ile aramızdaki güveni... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER