Rusya krizinin etkileri marttan itibaren görülecek


Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Ali Eroğlu, uçak krizinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik uygulamaya başladığı yaptırımların sonuçlarının mart ayı ile birlikte ortaya çıkacağını söyledi. Krizden tarımdan daha çok turizmin zarar göreceğini belirten Eroğlu, bazı zincirlerin sezonda otellerini açıp açmama konusunda kararsız olduğunu, yeni yatırımların ertelendiğini, ödemelerin ötelendiğini belirterek, "Hükümetin Antalya'ya özel bakması gerekiyor." dedi.

Ali Eroğlu ve ANSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Dünya ve Türkiye ekonomileri üzerine genel değerlendirmeler yapan Eroğlu, Rusya kriziyle ilgili de konuştu. Antalya ekonomisinin tarım ve turizm ağırlıklı olduğunu, kriz ortamında üreticilerin 'mutlaka' korunması gerektiğini belirten Eroğlu, tarımda dekar başına destekleme yerine alım fiyatına göre destekleme sistemine geçilmesini önerdi.

Türkiye'nin tarımsal üretiminin yüzde 7-8'nin ihraç edildiğini, bunun da yarısının Rusya'ya gönderildiğini belirten Eroğlu, Rusya ile yaşanan krizde turizmin tarımdan daha sıkıntılı olduğuna değindi. Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 30'unu Rusların oluşturduğuna değinen Eroğlu, "Turizmin daha sancılı olacağını düşünüyorum. bunu ufak ufak hissetmeye başladık. Kışın otel kapatmayan oteller kapatmaya gitti. Satılık, devir, kiralık bir takım tesisler kimisi aleni, kimisi aleni olmadan gündeme gelmeye başladı." dedi. Rusya krizinin asıl etkisinin mart ayında ortaya çıkacağını düşünen Eroğlu, "Bazı zincir oteller yeni turizm sezonunda açıp açmama konusunda kararsız. Birçok otel açmayacak. Birçok turizm şirketi ödemelerini ertelemeye, yatırımlarını daha sonraki dönemlere ötelemeye çalışıyor. Mart ayı aynı zamanda tarımda da üretimin arttığı dönem. 2016 yılı zor geçecek gibi görünüyor. İnşallah 2015'ten daha iyi olur." diye konuştu. Rusya ile krizden 54 sektörün etkilendiğine dikkat çeken Ali Eroğlu, sadece bu ülkeyle çalışan işletmelerde personel çıkarmaların olduğuna işaret etti.

EXPO, RUSYA KRİZİNE KARŞI CAN SİMİDİ OLABİLİR

ANSİAD Başkanı, 23 Nisan'da başlayacak EXPO 2016 Antalya'nın Rusya krizine karşı 'can simidi' olabileceğini de ileri sürdü. EXPO'nun kendi bütçesi olduğuna işaret eden Ali Eroğlu, buradan aktarılacak payla EXPO 2016 Antalya'ya katılacağını teyit eden ülkelerde tanıtım ve promosyon yapılabileceğine ifade eden Eroğlu, "EXPO bizi kurtarabilir. Rusya krizinde can simidi olabilir. Bunu kullanalım. Ülkelerden katılım parası almayalım. Krize karşı uçak başına destek veriliyor. EXPO'ya katılacağını bildiren ülkelerde promosoyon yapalım. O ülkelerden daha fazla insan getirelim. 1 milyon insan gelecekse bunu 2 milyon yapalım. Hükümetin Antalya'ya özel bakması gerekiyor. Uçak Antalya'ya düştü. EXPO'nun kendi bütçesi var. Sadece EXPO amaçlı gelecek insan ve ülke sayısını artıralım."

SEBZE FİYATLARI NEDEN YÜKSEK?

Ali Eroğlu, sebze fiyatlarının neden düşmediğiyle ilgili bir soruya da şu cevabı verdi: "Bu sene kış geç geldi. Bitki yavaşlamaya başladı. Domatesi normal iklim şartlarında haftada bir hasat ederken hava soğuduğunda iki haftada bir hasat etmeye başlarsınız. Süre uzar ve miktar azalır. 1 Ocak itibarıyla ihracat kapısı kapanacağı için üreticinin toplama hızı arttı. Hızlı bir hasat yaptı üretici. Havalar da buna elverdi. Bu da bitkinin üzerinde kalan ürünü azalttı. Şu an piyasaya çok az mal geliyor. Geçen yıllarda krizin olmadığı dönemlerde domates bugünkü fiyatta değildi. Bir de şunun araştırılması gerekiyor, her kriz ortamında fırsatçılar çıkar. Bugün üretici 70 kuruşa mal ediyor 1-1,2 liraya satıyor. 2,5 liraya tüketici yiyor."

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI

Asgari ücretle ilgili değerlendirmede de bulunan ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, bunun seçim döneminde popülist politikalarla gündeme gelen bir konu olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Böyle bir dönemde işleri daha da zorlaştıracağını düşünüyorum. Tamamen iş dünyasına yıkılmasını doğru bulmuyorum. Özel sektörün rekabet gücünü zorlaştıracak bir konu. Biz iş dünyası olarak çalışanlarımızın ücretinin artmasını istiyoruz ama buna ulaşmanın formülünün asgari ücretin artırılmasında görmüyoruz. Refahın yukarı doğru çıkması ve paylaşılmasında görüyoruz."
Eroğlu, Türkiye'deki 2,5 milyon Suriyeli'nin varlığına da dikkat çekerek, "Türkiye'de işsizlik zaten bir sorun. Bu sorunun üzerine 2,5 milyon Suriyeli geldi. Kimi sanayi bölgelerinde Türkler yerine Suriyelelerin işe alındığı, Suriyelelerin maliyetlerinin düşük olması nedeniyle tercih edildiği. Her şeyi zemininde düşünmek lazım." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Rusya krizinin etkileri marttan itibaren görülecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER