Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, Rusya ile yaşanan krizin devam etmesi halinde tarımın ve kent ekonomisinin 6 aylık dönemde 'darboğaza' gireceğini söyledi.
ATB'nin ocak ayı meclis toplantısı yapıldı. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır'ın yurt dışında olması sebebiyle katılamadığı toplantıda yönetim kurulu adına başkanvekili Halil Bülbül konuştu. Ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bülbül, Rusya Federasyonu'nun uçak krizinin ardından 1 Ocak'ta uygulamaya başladığı ithalat yasağıyla ilgili, "Tarımsal ihracatımızı yakından ilgilendiren bu karar sonrası özellikle ülkemizin örtü altı yaş meyve sebze ve kesme çiçek üretim üssü olan Antalyamızın ekonomisi etkilendi. Yine ilişkilerin bu seyirde gitmesi halinde ilk 6 aylık dönemde tarımsal ihracatımız ve kentimiz ekonomisi ciddi bir darboğazın içerisine girecektir." değerlendirmesinde bulundu.
ATB'nin başkanlığını yürüttüğü Antalya Tarım Konseyi'nin yaptığı analize göre son 3 yıl içinde Antalya'nın ihracatının 6 kat artarak 1,1 milyar dolara yaklaştığına değinen Bülbül, "Bu dönem içerisinde Antalya'nın Rusya Federasyonu'na ihracatı ise 20 kat gibi çok ciddi bir artış göstermiştir. İlimiz toplam ihracatının üçte birini Rusya Federasyonu'na gerçekleştirmektedir. Mevcut durumda Rusya Federasyonu'na yaptığımız toplam ihracatın da yüzde 80'inini yaş meyve sebze ve kesme çiçek ürünleri oluşturmaktadır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere Antalya ihracatı, tarım ve turizm sektörleri başta olmak üzere kent ekonomisi üzerinde bu krizin çok daha derin ve kalıcı etkileri olacağı görülmektedir." diye konuştu.
DİRENCİMİZ KIRILIYOR
Antalya Tarım Konseyi'nin krizin ardından ilgili bakanlar ve kurumlarla görüşerek darboğazdan çıkılmasını sağlayacak acil önemler, iyileştirici tedbirler içeren dosya sunduğunu hatırlatan Bülbül, şöyle dedi: "Yaşanan olaylar sonrasında direk olarak tarım sektörüne yansıyan bu durum komitelerimizde de konuştuğumuz konuların başında gelmektedir. Antalyalı üreticiler, komisyoncular, tüccarlar ve ihracatçılar olarak bizlerin direnci de her geçen gün daha fazla kırılmaktadır. Hükümetimizden Antalya'ya can suyu, tarım sektörüne umut olacak ve hepimizi sevindirecek müjdeli haberleri bir an evvel beklemekteyiz."
SERALARIN YÜZDE 70'İ SİGORTASIZ
Antalya'da 17 Ocak 2016 tarihinde etkili olan şiddetli yağış, fırtına ve hortum sebebiyle özellikle Demre ve Aksu ilçelerinin büyük zarar gördüğüne de değinen Halil Bülbül, yaklaşık 800 dönümlük alanda 20 milyon TL'nin üzerinde hasar oluştuğunu belirtti. Güç koşullarda üretim yapan üreticilerin bu afette meydana gelen zararlarının bir an önce karşılanması için TARSİM'in çalışma yaptığını kaydeden Bülbül, "Ancak üreticilerimizin sadece yüzde 30-35'lik bir bölümünün seraları sigortalı. Seraları sigortalı olmayan üreticilerimizin üretimden kopmamaları için zararlarının karşılanması önem taşımaktadır. Seraları sigortalı olmayan çiftçiler için de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından zararının karşılanmasını diliyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN