Enerji alanında dünyanın en büyük ihracatçılarından olan Rusya'nın dünyaya sattığı ürünler sadece bununla sınırlı değil. Rus Gazeta.ru internet sitesinin yaptığı araştırmada Rusya ihracatı hakkında 10 ilginç gerçeği ortaya çıkardı.
1. Rus T-90 tankları dünyada en çok satılan tanklar arasında yer alıyor. Bu tanklar en çok Hindistan'ın ilgisini çekmiş durumda. Rusya bu ülkeye 2020 yılında 2000 adet T-90 tankı satacak. Bu tankların her biri 2,5 milyon Amerikan doları değerinde. Rusya bu alanda en yakın takipçileri ABD ve Almanya'nın çok önünde lider konumda bulunuyor.
2. Silah sanayindeki büyük satış rakamlarının dışında Rus tarım ürünleri de ihracatta büyük rol oynuyor. Rusya'daki tarım ürünleri üreticileri son 1 yılda 20 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu alandaki büyüme yüzde 15 oldu ve böylece silah sanayi ürünleri ihracatını geride bıraktı.
3. Tarım alanındaki araçların ve iş makinalarının ihracatı son dönemde rekor kırdı. 2015 yılının ilk 6 aylık döneminde bu alandaki ihracat hacmi 3,8 milyar rubleye (58 milyon dolar) ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artış gösterdi. Rusya'nın Almanya, Fransa, Bulgaristan, Türkiye, Kanada ve Azerbaycan'a yaptığı tarım araçları ihracatı üç katına çıktı.
4. Rusya atık kağıtlarını kimseyle paylaşmak istemiyor. Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı Eylül ayında geri dönüştürülebilen kağıt ve karton ihracatını yasakladı. 2014 yılında Rusya'da 2 milyon tondan fazla atık kağıt toplandı ve bunlardan geri dönüştürülen 350 bin ton kağıt ihraç edildi. Rusya bu ihracattan 65 milyon dolar gelir sağladı.
5. Rusya votkasını da kimseyle paylaşmadı. Bu içkiden elde edilen gelir sene başından itibaren neredeyse yarı yarıya azaldı ve 57 milyon dolara düştü. Yılın ilk yarısında 0,8 dekalitre votka ihracatı gerçekleştirildi. Böylece yurtdışına votka satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 azaldı.
6. Rusya'nın domuz eti ihracatı bir yılda yedi kat arttı. Her ne kadar bu alandaki ihracat 15 bin ton olsa da artış dikkat çekti. Kanatlı hayvanlar ihracatı ise sadece yüzde 12'lik bir artış gösterdi ve 70 bin ton oldu.
7.Türkiye Rusya'nın kepeğine talip oldu. Geçtiğimiz tarım yılı içerisinde, Temmuz 2014 ile Haziran 2015 arasında Rusya 680 bin ton kepek ihracatı yaptı. Bir önceki yıla göre artış yüzde 80 olarak hesaplandı. Ayrıca kepeğin yaklaşık yüzde 90'ı Türkiye'ye gönderildi. Türkiye'nin kendi üretimi gelişmiş olsa da hayvan yemi yapmak için yetersiz kalıyor.
8. Rusya'da son 2 yıl içerisinde sanayi ihracatına destek olmak amacıyla verilen devlet garantileri 5 kat, kredi hacimleri ise 30 kat arttı. Yaklaşık 350 milyar ruble (5,8 milyar dolar) Rusya ihracatına destek için verildi ve yakın bir zaman içerisinde 550 milyar rublelik (8,5 milyar dolar) kredi verilmesi gündemde. Enerji, toplu taşıma araçları sanayi, tarım, havacılık ve otomobil sanayi verilen destekten öncelikli olarak yararlanıyor.
9. 2013 yılında Japon yönetmen Rus masal kahramanı Çeburaşka hakkında uzun metrajlı bir film çekti. Oyuncak Çeburaşka şu anda Japonya'daki en popüler oyuncaklar arasında yer alıyor. Genel olarak Rus oyuncaklarının ihracatı pek parlak görünmese de Rus üreticiler 2015 yılı içerisinde Avrupa'ya yaptıkları oyuncak ihracatını artırmayı planlıyorlar. 2018 yılında Rusya'da üretilecek olan yenilikçi oyuncakların yüzde 25'inin diğer ülkelere satılması düşünülüyor.
10. Rus otomobiller son zamanlarda fıkra ve esprilere konu oldu, fakat diğer yandan Rus otomobiller diğer ülkelerden talep görmeye başladı. Lada marka otomobiller Kazakistan, Azerbaycan, Ukrayna, Almanya ve Mısır'da alıcı buldu ve buralara ihracatı gerçekleşti. 2015 yılında Lada marka otomobil ihracatı Kazakistan'a yüzde 20 oranında arttı. CİHAN