Türk Rus İş Konseyi Başkanı ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu BaşkanıTuncay Özilhan, Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı ve ekonomik zorluklar yaşanan Rusya ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. Rusya ekonomisinin toparlanacağını 3-5 yıl içinde üretim kapasitesinin artacağını belirten Türk girişimci, Türkiye ile ilişkiler açısından önemli fırsatların olduğuna değindi.
Cihan Haber Ajansı'na konuşan Özilhan, St.Petersburg kentinde düzenlenen SPIEF 2015'in Batılı ülkelerin yaptırım uygulamaları nedeni ile Avrupa ve ABD'den ziyaretçilerin sınırlı olduğuna dikkat çekti. Türkiye'den katılımın önceki yıllara göre daha etkili olduğuna değinen Özilhan, Türkiye'nin G20 dönem başkanı olması ve B20 çerçevesinde önemli toplantıların yapıldığını ve tecrübelerin paylaşıldığını söyledi.
Rusya ekonomisinin büyümediğini, 2015'de yüzde 2'den fazla küçüleceğini ifade eden Özilhan, "Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, petrol fiyatlarının sert düşmesi, rublede yaşanan devalüasyon kayıplara neden oldu. Ben tüm bu verilerde dengenin kurulacağını düşünüyorum. Rusya ekonomisi yeni bir etaba geçecek. Bu Rusya açısından da büyük tecrübe. Önümüzdeki dönemde yatırımları daha çok teşvik edecekler. Petrol, doğalgaz ve maden ihraç edip karşılığında neredeyse her şeyi ithal ediyorlardı. Ama son dönemde yatırımlara ehemmiyet verdiklerini ve teşvikler getirdiklerini görüyoruz. Önümüzdeki 3-5 sene içinde Rusya ekonomisinde önemli üretim gücü oluşacak." dedi.
RUSYA, TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TİCARET ORTAĞI
Rusya ve Türkiye arasında toplam ticaret hacminin 30 milyar doların üzerinde olduğunu, bunun 25 milyar dolarının Rusya'nın sattığı doğalgaz ve petrol olduğunu belirten Türk girişimci, "Türkiye de 5-6 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Turizm açısından Rusya çok önemli. Geçen yıl 4 milyonun üzerinde turist geldi. Bu yıl kriz nedeni ile bu rakam bir miktar gerileyecek. Rusya'da Türk yatırımcılar, Türkiye'de Rus yatırımcılar var. Türkiye ve Rusya bu açılardan birbirine bağımlı. Gelecek dönemde çok önemli potansiyeller olduğunu düşünüyorum. İlişkilerin geliştirilmesi iki ülkenin de yararına olacak." şeklinde konuştu.
KOALİSYON HÜKÜMETLERİ İKİ ÜLKE ARASINDAKİ PROJELERİ ETKİLEMEMELİ
Türkiye'de koalisyon hükümetinin kurulacak olmasının ikili ilişkiler etkisi üzerine değerlendirmede bulunan Özilhan, "Bunun çok etkileyeceğini düşünmüyorum. İki ülke açısından da önemli projeler var. Hükümetler gelir geçer, ama bunlar devletler arası anlaşmalar. Devam eder ve gelişir… İlk doğalgaz anlaşmasını Turgut Özal'ın imzaladığını hatırlıyorum. Ben de o törende vardım. Sonrasında gelen hükümetler geliştirerek devam etti. AK Parti döneminde de Mersin Akkuyu Nükleer Santrali gibi önemli projeler devreye girdi. Ben Türkiye'de nükleer enerjinin olması gerektiğine inanıyorum. Boru hattı yatırımları da önemli. Türkiye'nin doğalgaz ve petrole ihtiyacı var. Nasıl bir koalisyon olur göreceğiz. Ama neticede bu ülkeye hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN