Avrupa Birliği'nin Ukrayna, Belarus, Moldova, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan'ın yer aldığı Doğu Ortaklığı zirvesi, Moskova'nın tepkisine neden oldu. Riga zirvesinde Vilnius'da yapılan bir önceki zirvede belirlenen tüm yaklaşımların teyit edildiği eleştirisi getiren Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Zirve yeni, ancak ses eski" uyarısı yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Letonya'nın başkenti Riga'da yapılan Doğu Ortaklığı zirvesinin Rusya karşıtı jeopolitik bir projeye dönüştüğü, bir kısım katılıcıların fırsatçı hedefleri nedeni ile Avrupa kıtasının ayrışmasının önündeki engellerin kaldırılması adına oluşan şansın kaçırıldığına dikkat çekti.
AB'nin bir kez daha Kırım konusunda yetersiz pozisyonunun tekrarlandığını vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Avrupa Birliği üyelerinin bazı liderleri ve Brüksel'in temsilcileri henüz insanların özgür seçimleri ve iradelerine saygı duymayı öğrenemedi." tepkisini dile getirdi.
Rusya'nın hiç kimseyi ortakları ile ilişkilerini geliştirmeyi sorgulamadığını kaydeden Bakanlık, "Buna Avrupa Birliği de dahil. Ancak burada eşitlik temelinde, tarihi bağlarını ve komşuları ile ilişkileri nedeni ile suçlanmamalı. Lizbon'dan Vladivostok'a kadar bizi bir araya getirmeli. Bizi 'Siz kiminlesiniz?' sorusu ile parçalayarak değil." eleştirisi getirdi.
Açıklamada Moskova'nın Avrupa Birliği, Avrasya Ekonomik Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile Atlantik'ten Pasifik Okyanusu'na kadar parçalanamaz güvenlik temelinde insani ve ekonomik birlik için yapıcı çalışmaya hazır olduğu kaydedildi.
İki gün süren zirve sonrası kabul edilen Riga Deklarasyonu'nda, Kırım'ın Rusya tarafından yasal olmayan bir şekilde ilhak edildiği eleştirisi getirildi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına destek verildi.
CİHAN