Rusya büyükelçi suikastına nasıl bakıyor?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Aralık 29 2016
Al Monitor sitesine yazan Kuzey Kafkasya uzmanı Dr. Maxim A. Suchkov, Rus elçinin öldürülmesiyle ilgili Rusya Devleti'nin ne düşündüğünü yazdı.
Rusya büyükelçi suikastına nasıl bakıyor?
Suchkov'a göre Ankara meseleye dürüst yaklaşmıyor, zorlama yorumlarıyla kendisi hakkındaki şüpheleri artırıyor. 

Yazı şöyle:

(...)
Rusya hükümeti 21 Aralık’ta “Öldürülen ya da Ölen Rus Büyükelçileri için Defin Prosedürleri” ismiyle yeni bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme büyükelçilerin askeri unvanlarla defnini öngörüyor. Bu arada büyükelçinin mezun olduğu üniversite --Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü-- Karlov anısına bir burs oluştururken, Vladivostok Uzak Doğu Federal Üniversitesi de ismini Karlov olarak değiştirmek için Duma’ya başvurdu.

Karlov diğer başarılarının yanı sıra bir Kore uzmanıydı ve Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’daki görevi sırasında üniversite ile çalışmalarını sürdürmüştü. Büyükelçi bu görevinin ardından Ankara’ya atanmıştı.

Rusya’daki siyasi yorumcular ve uzmanlar ise şimdi büyükelçi suikastının arkasında kimlerin olduğunu ve Moskova’nın buna nasıl karşılık vereceğini düşünüyor. Doğal olarak herkesin aklında aynı soru var: Bu suikasttan kim kârlı çıktı? Şu an için bu sorunun üç farklı yanıtı var:

Moskova ve Ankara arasındaki uzlaşıdan memnun olmayan dış güçler (Amerikan, İngiliz ya da Suudilerin bunda dahlinin olabileceğine dair güçlü bir sezgi de söz konusu.)

Putin ve Türk muhatabı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki anlaşmalardan pek hoşlanmayan İslamcılarla bağlantılı iç güçler. Bu grubun Türkiye’deki güvenlik yapılanması içinde de bağlantılarının olduğuna inanılıyor.

Halep’te askeri ve siyasi açıdan mağlup olan ve Moskova’da intikam almak isteyen terör örgütleri

Bu üç olasılıkta da suikastın zamanlamasına dikkat çekiliyor: BM Güvenlik Konseyi’nin Moskova’nın konumunu büyük ölçüde destekleyen Halep kararı ile Rus, İran ve Türk dışişleri bakanları arasında 20 Aralık’ta Moskova’da yapılacak kritik görüşmeden bir gün önce. Bu sava

Bu haberler de ilginizi çekebilir