İzvestiya gazetesine konuşan Jabarov, “Türkiye’de önemli bir değişim olmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkeyi parlamenter sistemden başkanlık sistemine doğru çevirmeyi hedefliyor.
Onun belirlediği kurallara göre hareket edecek. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu buna karşı çıkıyordu.” dedi.
Türkiye’nin sınırı ihlal ettiği gerekçesi ile Rus savaş uçağını 24 Kasım 2015’de düşürdüğünü hatırlatan Jabarov, “Erdoğan, Rusya karşıtı retoriklere devam ediyor.
Rus uçağının düşürülmesi nedeni ile özür dilemeye yanaşmıyor. Köprüleri yakmış durumda. Dolayısı ile Rusya-Türkiye ilişkilerinde değişim beklemek zor.” ifadelerini kullandı.
Rus jetinin düşürülmesinin ardından ikinci pilot kurtulurken, pilot Oleg Peşkov yerden açılan ateş sonucu vurularak öldürülmüştü.
Moskova uçağın düşürülmesi ve pilotun öldürülmesi olayında geniş çaplı bir araştırma ve yargılama yapılmasını istiyor.
Ankara’dan özür talep eden Moskova, tazminat da istiyor. Türkiye ise kendi hava sahasının ihlal edildiğini ve angajman kurallarının uygulandığını belirterek Rusya’nın isteklerini reddediyor.
Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahat uygulamasını askıya alan Rusya, Türkiye’ye tur düzenlemesine de yasak getirdi.
Türk ürünlerinin Rusya pazarına girişinde zorluk yaşanırken, yaş meyve ve sebze ihracatında da önemli sorunlar yaşanıyor.
28 sayısına ulaşılacak, ara seçime gidilecek
Ortadoğu ve Şarkiyat Çalışmaları Enstitüsü’nden Amur Hacıyev de gazeteye yaptığı değerlendirmede AKP’nin yeni yönetiminde popüler olmayan ancak Erdoğan’a sadakati ile öne çıkan isimlerin yer aldığına dikkat çekti.
Hacıyev’e göre dokunulmazlıkların kaldırılması ile farklı nedenlerle 28’e ulaşacak sayıda vekilin milletvekilliği düşecek. Böylece Erdoğan ülkeyi ara seçime götürebilecek.
Erdoğan’ın parlamentoda başkanlık için anayasal değişikliğe gidilmesinin önünde engel olan Kürt vekillerin dışarıda kalmasını hedeflediğini savunan Hacıyev, yeni Başbakan Yıldırım’ın, Erdoğan’a tam destek verdiğini kaydetti.