Rusya, Türkiye'de 7 Haziran seçimlerinde AKP hükümetinin tek başına iktidarı kaybetmesi, ardından 1 Kasım erken seçim kararının alınması ve terör saldırılarının başlamasını yakından izliyor. St.Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Fakültesi'nden Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko, yolsuzluk dosyalarının yeniden açılması ihtimali, Suriye'de muhalif gruplarla gizli ilişkilerin ortaya çıkma riski ve mali kaynakların paylaşılma endişesi koalisyon hükümetinin kurulmasına engel olduğunu söyledi. Rus akademisyenin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlerden önce PKK ile anlaşma sağlayarak oylarını artırmayı deneyebilir, ancak barışı sağlamada başarılı olması artık zor gözüküyor.
Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) açıklamada bulunan Rus akademisyen, "Erdoğan'ın iktidar tekelini korumak için tek parti hükümetine ihtiyacı var. Koalisyon olursa mali işlemlerin kontrolü paylaşılmak zorunda. Yolsuzlukla ilgili soruşturma dosyaları açılır. Suriye'ye silah gönderme ve diğer yapılan işlemler açığa çıkar. Bir de koalisyon dönemlerinde istikrarlı gelişme olmuyor. Erdoğan da partisi için yapılan kampanyalar da bu faktöre vurgu yapıyor." dedi.
SURİYE POLİTİKALARI TERÖRÜ TETİKLEDİ
Türkiye'de terör saldırılarının yeniden başlamasının ve 80-90'lara dönülmesinin nedeninin Türkiye'nin Suriye politikaları olduğunu ifade eden Sotniçenko, "Türkiye'nin Suriyeli Kürtlere ve terör örgütü IŞİD'e karşı tutumu terörü tetikledi. IŞİD'in Kobani saldırısı sırasında Ankara'nın pasif politikaları sınırın iki tarafındaki Kürtlerin tepkisine neden oldu. Türkiye'nin zor durumda kalan insanlara destek vereceğine inanıyorlardı." değerlendirmesinde bulundu.
SURUÇ SALDIRISI PKK'YI HAREKETE GEÇİRDİ
Seçimlerde HDP'nin başarısının Türkiye'de Kürtlerin konumunu güçlendirdiğini, ancak Suruç ilçesinde meydana gelen saldırı ile olayların boyutunun değiştiğini iddia eden Rus uzman, "PKK militanları olaydan sonra karşı saldırılar başlattı. Ankara da PKK varlıklarını bombalamaya başladı. Şu an Kürtlerin yaşadığı bölgelerde durum 80-90'lara benzemeye başladı. Maalesef AKP hükümetinin Kürtlerle uzlaşma adına başlattığı çalışmalar başarısız oldu." ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN OYUNU ARTIRMAK İÇİN SEÇİMLERDEN ÖNCE ATEŞKESİ DENEYECEK
Erdoğan'ın güneydoğuda çıkan çatışmaları kontrol altına alabileceğini sandığını, ancak bunun mümkün olamayabileceğini ifade eden Sotniçenko, "Erdoğan seçimlerden önce ateşkes sağlamak isteyecek. Bu da ona seçimlerde daha fazla oy olarak dönecek. Ancak PKK artık tek lideri olan bir örgüt değil. Terör saldırıları yerel savaş ağaları ile irtibatlı. Onlarla başa çıkmak o kadar da kolay olmayacak. Ankara durumu kontrol altına alamayabilir. 80-90'lı yıllarda olduğu gibi güneydoğu savaş alanına dönebilir. Türk ve Kürt sivil halkın da çatışmalara katılma riski yüksek. Çatışmanın etnik karakter alması ve iç savaşa dönüşme ihtimali de var." uyarısında bulundu.
HDP MECLİSE GİREMEZSE TERÖR ARTAR
Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak seçimlerin ülkede istikrar açısından çok önemli sonuçları olacağına değinen Sotniçenko, "HDP meclise girerse AKP tek başına iktidar olamaz. Bunun için seçimlerden önce partinin yasaklanması ya da başka önlemler gündeme gelebilir. HDP meclise giremezse, o zaman PKK terör eylemlerini artırır. Bundan sonra da uzun süreli bir iç kargaşa başlayabilir. Bu Türkiye'nin hem ekonomik hem de sosyal durumunu etkileyecek. Bu Türkiye'nin güçlü ülke imajını da etkiler." dedi.
AKP TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMAZSA YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI İLE UĞRAŞACAK
AKP'nin tek başına iktidar olamaması durumunda da Türkiye'de istikrarsızlığın olacağını öngören Rus uzman, "Koalisyon hükümeti kurulursa o zaman Kürt sorununun çözümü için zamanı olmayacak. Siyasi skandallar, yolsuzluk soruşturmaları ve güç paylaşımı ile ilgilenmesi gerekecek. Maalesef şimdilik ulusal uzlaşı sağlayacak ve sorumluluk almaya hazır olan liderler şu an görülmüyor…" şeklinde konuştu.
MOSKOVA, ANKARA'DA HER HÜKÜMETLE ÇALIŞIR
Rusya açısından Türkiye'nin istikrarı ve güçlü olmasının önemine değinen Sotniçenko, "Rusya, Türkiye'nin iç siyasetine karışmıyor. Moskova, Ankara'da hangi hükümet olursa olsun çalışır. Rusya siyasi oyuna katılmaz. Rusya için Türkiye'nin istikrarı önemlidir. Ancak şu anda mevcut güçlerin hiçbiri de bunu garanti edemez. Siyasi istikrarsızlık iki ülke ticari ilişkileri etkiler. Rusya halkının satın alma gücünün azalması da bunu olumsuz etkiliyor. Siyasi krizinden dolayı Türkiye'nin zayıflaması, ülkenin dış politikasını dış etkenlere karşı savunmasız hale getirecek. ABD ve Batılı ülkelerin baskılarına açık hale gelecek. Örneğin Türk Akımı ile ilgili Washington'ın baskısı artabilir. Rusya güçlü ve bağımsız Türkiye'yi destekler…" ifadelerini kullandı. CİHAN