MOSKOVA (CİHAN)- Rusya merkezli güvenlik şirketi Kaspersky Lab, neredeyse dünyadaki tüm bilgisayarlarda erişimi bulunan siber casusluk programını keşfettiklerini açıkladı. Yapılan çalışmalarda kötü amaçlı programların Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor.
Western Digital, Seagate ve Toshiba gibi birçok sabit disk üreticisinin ürünlerinde gizlenmiş bir şekilde bu programların bulunduğu ve neredeyse tüm dünyadaki bilgisayarlarda yer aldığı belirtiliyor. Program sayesinde internete bağlı olan her bilgisayarın içerisindeki tüm bilgilere uzaktan erişim sağlanabiliyor.
Eski NSA çalışanlarının ifadeleri ve Kaspersky Laboratuvarı'nın yaptığı çalışmalara dayandırılan iddialarda uzun yıllardır üzerinde çalışılan bu sistemin nihayet deşifre edildiği belirtiliyor. 30'dan fazla ülkede çeşitli bilgisayarlarda kötü amaçlı yazılımları keşfettiğini açıklayan Kaspersky "En fazla virüslü bilgisayar İran'da. Rusya, Pakistan, Afganistan, Çin, Suriye, Yemen, Cezayir ve Mali'de de birçok bilgisayarda bulduk bu programı. En fazla saldırı devlete ve askeri kurumlara gerçekleştiriliyor. Telekomünikasyon firmaları, bankalar, enerji şirketleri, nükleer ile alakalı çalışan firmalar, medya kuruluşları ve İslamcı aktivistler de kurbanlar arasında." diye belirtti.
Bu virüsü oluşturan ülke ismini direkt olarak vermeyeceklerini belirten yetkililer, virüsün kaynağının "Stuxnet" ile ilgili olduğunu açıkladı. Stuxnet, ABD ve İsrail'in, İran'ın nükleer çalışmalarını sekteye uğratmak için kullandığı solucan yazılımın ismiydi. NSA tarafından geliştirildiği ve kontrol edildiği açıklanmıştı.
Reuters'da çıkan haberlere göre ismini vermeyen eski bir NSA çalışanı, Kaspersky'nin verdiği bilgilerin doğru olduğunu açıkladı. NSA çalışanının açıklamalarına göre bugün ortaya çıkan yazılım Stuxnet tarzında ve ABD'nin çok önem verdiği bir yazılım. Sabit disklere üretim sırasında kötü amaçlı yazılım yüklendiğini doğrulayan uzman, "Ama tam olarak hangi yazılım yükleniyor ve amacı ne onu bilemiyorum…" açıklamasında bulundu.
NSA yetkilileri iddialarla alakalı henüz bir açıklamada bulunmadı. CİHAN