Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Çin Merkez Bankası'nın devalüasyon kararı ile dalgalanan uluslararası piyasalarda doların sert bir şekilde yükseldiğini, gelişmekte olan ülkelerde yerel para birimlerinin yüzde 5-15 civarında değer kaybettiğini söyledi.
Özellikle hammadde ihracatı yapan gelişmekte olan ülkelerde yerel para birimlerinin yüzde 15'lere kadar gerilediğini ifade eden Siluanov, "Krizin yaşanmasında en büyük etken Çin. Dünyanın en büyüğü ve küresel talepleri etkiledi." dedi.
Petrolün talepten fazla üretiminin de krizin gerekçeleri arasında olduğuna değinen Siluanov, "Talepler de daha önce beklendiği şekilde artmıyor." tespitinde bulundu.
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED), gelişmekte olan ülkelerden nakit akışı konusunda önemli bir rol oynadığına da değinen Rus Bakan, "Rusya açısından elbette en önemli etken petrol fiyatlarının düşmesi. Bir ay içerisinde yüzde 20, son bir haftada da yüzde 10 civarında düştü. Bu da Rusya mali piyasalarına doğrudan etki yapıyor." bilgisini paylaştı.
Brent tip petrol varil fiyatlarının 43,65 dolara kadar yükselmesinin ardından serbest piyasada 71,5 rubleye kadar yükselen dolar, 69 rubleye geriledi. Euro da 78 rubleden alıcı buluyor.
CİHAN