Romanya'da gözaltında tutulan polislerin avukatları basın toplantısı düzenledi


Böcek davasında arandıkları için Romanya'da gözaltına alınan iki Türk polisin avukatları Temeşvar şehrinde dün basın toplantısı düzenleyerek süreci anlattı.

Avukatlar, eski polis memurları Sedat Zavar ve İlker Usta'nın Romanya ile Macaristan arasındaki Nadlac sınır kapısında 'pasaportta sorun olduğu' bahanesiyle Ankara kaynaklı 'asılsız şifahi beyan' üzerine alıkonulduğu ve Interpol ve Türk mahkemesi kararının sonradan Romen makamlarına ulaştığını kaydetti.

Halen Temeşvar (Timişoara) polis merkezi nezarethanesinde gözetim altında tutulan iki polisin avukatları; Şerban Ungur ve Mehmet Sürer dün, müvekkillerinin dava ve gözaltı süreçleriyle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Avukatların edindiği bilgiye göre, polislerin alıkonulmasından mahkeme sürecine kadar Ankara, Romen makamlarına bakan düzeyinde baskı kurdu. Avukat Şerban Ungur, müvekkillerinin durumunu sormak üzere gittiğinde, Temeşvar adliyesindeki savcının Adalet Bakanı'yla görüşme halinde olmasına dikkat çekti.. İki polis hakkındaki İnterpol kararının, Nadlac'taki alıkoymadan sonra yayınlanmış olmasının 'şifahi beyanla asılsız ihbar' seçeneğini kuvvetlendirdiği öne sürüldü.

Avukat Şerban Ungur, Sedat Zavar ve İlker Usta'nın yeşil pasaport sahibi ve seyahatlerine mani bir uluslararası karar olmaksızın Macaristan ve Romanya'ya seyahat ettiğini kaydetti. Müvekkillerinin salı günü Macaristan'dan havayoluyla Bükreş'e indiklerine dikkat çeken Ungur, "Haklarında İnterpol kararı varsa, Budapeşte nasıl saldı? Bükreş'te niye yakalanmadılar?' diye sordu.

Romen avukat alıkonulma ve sonrasına dair şu bilgileri paylaştı: "Müvekkilim iki polis, perşembe sabahı Romanya'dan Macaristan'a geçmek üzereyken Nadlac sınır kapısında alıkonuldu. İlk başta kendilerine, Türk makamları tarafından bildirilen bir sorun olduğu bu nedenle alıkonuldukları söylendi. Ancak sonraki gelişmelerden, Türk tarafının bir stratejiyle asılsız bilgilendirme yaparak zaman kazandığı ve bu süre içinde İnterpol kararı çıkardığı anlaşılıyor. Zaten cuma günkü duruşmada, Türk makamları kanıt gösteremediği için Romen hakim, Türkiye'den yeterli ve gerekli belgeleri isteyerek, polislere 39 gün gözaltı kararı verdi."

Ankara'da süren 'böcek' davasının avukatı Mehmet Sürer de, davanın gelişim sürecini anlattığı konuşmasında, geçen Çarşamba günkü duruşmada aslında davanın çöktüğünü, fakat son bir yılda yapılanlarla adil yargılanmanın rafa kaldırılması nedeniyle zanlıların peşinen suçlandığının altını çizdi. Müvekkillerinin iki defa tutuklanıp serbest bırakıldığını hatırlatan Sürer, gözaltına alınma ve gözaltı süreçlerinde müvekkillerine psikolojik işkence yapıldığına dikkat çekti.

POLİS EŞİ, UĞRADIĞI İNSANLIK DIŞI MUAMELEYİ ANLATTI

Romen medya mensuplarının talebi üzerine toplantı sonrası, gözaltında tutulan polislerden Sedat Zavar'ın eşiyle telefon bağlantısı kuruldu. Romen gazetecilerin tercüman vasıtasıyla sorduğu sorulara cevap veren Sibel Zavar, evi aramaya gelen polislerin kapıyı kırarak içeri girdiğini, çocuklarının gözü önünde eşine kötü muamele edildiğini anlattı. Bir gazetecinin, Romanya'ya gelip gelmek istemediğini sorusuna ise Sibel Zavar, "Aylardır çocuklarım babasını soruyor. Tabii ki eşimin yanına gelmek isterim. Artık herkes gibi normal hayata dönmek istiyorum." dedi. Romen basın mensupları, son bir yılda gözaltına alınan polislerin uğradığı insanlık dışı muameleleri yansıtan fotoğrafları da inceledi.

SIĞINMA TALEBİ SONUÇLANMADAN İADE YOK

Öte yandan gözaltından tutulan Sedat Zavar ve İlker Usta'nın siyasi sığınma süreci ilerliyor. Romanya Göçmen Teşkilatı yetkilileri yarın iki polisle mülakat yapacak. Sığınma başvuruları mahkeme kararından önce yapıldığı için Romanya yasaları gereği, sığınma başvurusu neticelenmeden, 'iade' yönünde karar çıksa bile uygulanamayacak. Yasalara göre, sığınma başvurusu 2 yıl içinde karara bağlanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Romanya'da gözaltında tutulan polislerin avukatları basın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER