Rice, Amerikalıların
Irak'ta şiddetten usandıkları gibi Iraklıların da bundan usandığını belirterek, ''Iraklılar komşularının güvende olmasını ve ülkelerinin geleceğinin
yabancı teröristlere değil, yurtseverlere aitolmasını istiyor'' diye konuştu.
-''ABD DÜŞÜŞTE DEĞİL''-
Rice,
New York Ekonomi Klübünün 100. kuruluşyıl dönümü dolayısıyla New York'taki Waldorf Astoria Oteli'nde düzenlenen
kutlama gecesine katıldı.
Gecede konuşma yapan Rice, 21. yüzyılın başındaki ABD'nin, 20. yüzyılın başındaki ABD ile benzerlikler taşıdığını belirterek ABD'nin bugün olduğu gibi o dönemde de ''jeopolitik tehditler, dünyadaki
ekonomik sorunlar ve ülkeye gelen göçmen akınıyla'' uğraşmak zorunda olduğunu hatırlattı.
Rice, ''dünyadaki değişimlerin ABD'ye zarar verebileceği'' ve ''20. yüzyılda yükselen ABD'nin 21. yüzyılda düşüşe geçeceği'' yönünde ülkede görülen endişelere benzer kaygıların Klübün kurulduğu 1907 yılındaki ABD'de de görüldüğünü anımsattı.
Dışişleri Bakanı Rice, ''Bugünlerde Çin ile
Hindistan'ın yükselişiyle ilgili yazılan pek çok haber ve
makale,ABD'nin düşüşe geçtiği ve yeni yüzyılın başkasının yüzyılı olacağı yönündeki bir ruh halini yansıtıyor'' diyerek, bu görüşlere katılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Rice, bu konuda iyimser olduğunu vurgulayarak, ''İyimserim çünkü Amerika'da nereden geldiğinizin önemi yok, yalnızca nereye gitmek istiyorsunuz o önemli'' dedi.
Bakan Rice, ABD'nin ''ilk siyahi kadın dışişleri
bakanı'' olarak hem kendi hayat öyküsünün ve başarısının hem de ABD'nin değişen koşullara hızla ayak uydurabilen cesaret ve rekabetçi özelliğinin, kendisini ülkenin geleceği konusunda son derece iyimser yaptığını belirtti.
-AMERİKAN REALİZMİ-
Rice, konuşmasında ABD dış
politikasının ''
Amerikan realizmine'' dayandığını belirterek bu realist politikanın ''
özgürlük,
insan hakları ve
demokrasi'' gibi Amerikan ideallerini barındıran gerçekçi temelleri olduğunu söyledi.
Condoleezza Rice, ABD'nin bu
dış politika temelinde ''dünyayı mükemmel olmasa da daha iyi bir yer'' haline getirmek için kendileriyle
işbirliği yapmak isteyen ülkelerle ''
ortaklık ve müttefiklik'' ilişkileriiçinde çalıştıklarını ifade etti.
-DIŞ POLİTİKA-
Konuşmasında ABD'nin diğer ülkelerle yaptığı dış ticaretin bu ülkelerin hem ''daha açık birer
toplum haline gelmelerini sağladığını hem de halklarına refahgetirdiğini'' belirterek, ABD'nin Afrika'da zor durumda olan pek çok ülkeye insani yardımda bulunduğunu söyledi.
ABD'nin
Sudan Hükümetine karşı, Darfur'da sivillere yönelik şiddet durana dek
yaptırım uygulamaya devam edeceğini vurgulayan Rice, ABD'nin uyuşturucu çeteleriyle mücadele eden Kolombiya'ya hem ticari hem de askeri destekte bulunması gerektiğini kaydetti.
Rice, Afganistan'da demokratik yolla seçilen KabilHükümetinin ülkede yeniden faaliyete geçen Taliban'a karşı ABD ve NATO'nun desteğini istediğini de söyledi.
-IRAK-
ABD'nin
terörle mücadele kapsamında Irak'ta ''Irak halkının demokratik ve ABD'nin güvenli geleceği'' için çalıştığını söyleyen Rice, şöyle konuştu:
''Amerikalıların Irak'taki şiddetten ve kayıplardan usandığını biliyorum, aynı şekilde Iraklılar da bunlardan usandı. Iraklılar demokrasinin kendi yararlarına işlemesini, komşularının güvende olmasını ve ülkelerinin geleceğinin yabancı teröristlere değil, yurtseverlere ait olmasını istiyor. İstikrarlı bir Irak, farklı ve daha iyi bir Orta Doğu'nun temel direğini oluşturacaktır.''
aa