17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının kilit ismi Reza Zarrab, Mart 2016’dan beri para aklamak, banka dolandırıcılığı ve diğer suçlardan tutuklu bulunduğu Manhattan’da New York Güney Bölgesi mahkemesinde TSİ ile 21:00’de hâkim karşısına çıktı.
Hâkim Richard Bergman’ın kendisine İngilizce yönelttiği sorulara tercümanı aracılığıyla Türkçe cevaplar veren Zarrab, avukatlarının çıkar çatışmasıyla ilgili kendisine yöneltilen tüm soruları anladığını ve çıkar çatışması nedeniyle meydana gelebilecek tüm konulardaki haklarından feragat ettiğini belirtti.
Zarrab’a, savunma takımına yeni katılan tanınmış isimlerden eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey’in temsil ettikleri hukuk şirketlerinin aynı zamanda Zarrab’ın davasına da müdahil olan ve Zarrab’ın aksine çıkar çatışması konusundaki haklarından feragat etmeyen, başta Citibank, Deutsche Bank, HSBC ve diğer bankaların çıkarlarıyla Zarrab arasında kalmaları durumunda o bankaları seçebilecekleri hatırlatıldı.
Tutuklu Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla da, hakkındaki iddianame bağlantısında soru sorulmak üzere Zarrab’la birlikte salona alındı.
Duruşma öncesi Amerikan federal adalet sisteminde, savcılığın Sarraf’a soracağı sorular ve mahkemenin hakimi Richard Berman’ın açıklığa kavuşmasını istediği konularla ilgili emri yer almıştı.
Hakim Berman, ABD ve Türk hükümeti yetkililerinin Sarraf veya Sarraf bağlantılı kuruluşlarla iş yapıp-yapmadığını, kim ve nasıl yapıyorsa bu konuya açıklık getirilmesini istemişti. Hakim Berman, Sarraf’ın yeni avukatları Giuliani ve eski ABD Adalet Bakanı Mukasey’in paralarını kimin ödediğinin de açığa kavuşmasını istemişti. Berman, “Bu paraları İran mı? Halk Bankası mı? Türkiye mi? ABD mi? Kim ödüyor? Bunu açıklayın” demişti.
“SİYASETİN YARGIYA MÜDAHALESİ”
Dava sürecini başından bu yana takip eden New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut, Hakim Berman’ın sorduğu sorularla ilgili görüşlerini Amerika’nın Sesi’ne açıkladı. Akbulut, davanın hakimi Berman’ın gelişmeleri siyasetin yargıya müdahalesi olarak değerlendirdiğini öne sürdü.
Akbulut, “Bugün yapılacak duruşmada önceki savcılık tarafından sorulacak soruların yayınlanmasının ardından dün de davanın hakimi Richard Berman bugün yapılacak duruşmada savunma ve iddia makamına dava sürecinde kafasını karıştıran konuları yaptığı yazılı emirle tebliğ etti. Hakim Berman’ın sorularından Sarraf davasının siyasi olarak yön değiştirdiği endişeleri taşıdığını görüyoruz. Buna dayanarak siyasetin kendi davasına etki etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor” dedi.
“DAVASINA SİYASİLERİN GİRMESİNDEN AŞIRI RAHATSIZ”
Hakim Berman’ın sormuş olduğu sorularla kafasının karışık olduğunu gözlediğini belirten Akbulut şöyle devam etti: “Hakim Berman kendisine izahatı olması gereken konular olduğunu düşünüyor. Bir kişiyi savunan avukatın başka bir ülkenin Cumhurbaşkanıyla görüşmesinin, bu görüşmeden önce Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden brifing almasının Sarraf davasının politik bir ağırlık kazandığı; bu davanın kendi elinden çıkıp uluslararası siyasetin etkisi altına alındığı izlemini veriyor. Ben yargıç Berman’ın siyasetin Sarraf davasına girmesinden aşırı rahatsızlık duyduğu görüşündeyim” dedi.
“PARALARI KİM ÖDÜYOR”
Akbulut, Hakim Berman’ın, Giuliani ve Mukasey’in avukatlık ödemelerinin kim tarafından yapıldığı, bir ülkenin Cumhurbaşkanıyla neler konuşulduğu yönündeki sorularının bu endişeyi ifade ettiğini belirterek, “Hakim Berman’ın, Giuliani’nin Türkiye Cumhuriyeti’ni mi, Rıza Sarraf’ı mı temsil ettiği yönünde endişeleri var. Hakim, Giuliani’nin ABD’de Türkiye adına lobicilik faaliyetleri yürüten şirket adına mı, yoksa Rıza Sarraf adına mı görüştüğü konusunda emin değil. Neler konuşulduğunu bilmek istiyor. Bu durumda bazı çıkar çatışmalarının olduğunu veya bu çıkar çatışmalarına açıklık getirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Sorduğu sorular da bunları içeriyor,” dedi.
“HAKİM BERMAN GİULİANİ VE MUKASEY’İ DAVADAN MEN EDEBİLİR”
Akbulut, hakimin iki avukatı davaya katılmaktan men etme kararı verebileceğini belirterek, “Netice itibarıyla hakimin bu davadaki görüşü giderek artan siyasi bir müdahale yönünde. Amerikan çıkarları uğruna kendi gördüğü davasındaki bir sanığın kullanıldığını düşünüyor. Belki de doğru adaletin tecil etmeyeceği için bu tür sorularla buna açıklık kazandırmak istiyor. Gerçekten de Sarraf için mi oradalar yoksa Türk hükümetini savunmak için mi oradalar o konuda Hakim Berman çok rahatsız. Bu avukatlar kimin menfaatini koruyor? Sarraf’ın mı, yoksa Türk hükümetinin mi? Ne yaptıklarını tamamen anlamamış. Tamamen davayı siyasetin dışında tutmak istiyor. Bu sorulardan bunu anlıyoruz. Muhtemelen de Giuliani ve Mukasey’in bu dava içerisinde olmasından olumsuz bir görüşü var. Büyük bir ihtimalle Giuliani ve Mukasey’i Sarraf’ın avukatları olarak davadan men edeceğini düşünüyorum.”