Reuters: Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'ni dizginlemenin yolunu arıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Şubat 29 2024
Reuters, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve müttefiklerinin Anayasa Mahkemesi'ni 'dizginlemenin yolunu aradığını' yazdı. Üst düzey bir yetkili, 'hükümetin seçenekleri değerlendirdiğini' söyledi.
İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın serbest bırakılması yönündeki kararları nedeniyle 'Anayasa Mahkemesi'nin etkisini azaltmanın yollarını aradığını' yazdı.
'MAHKEMENİN YETKİSİNDEN RAHATSIZLAR'
Üst düzey bir yetkili ve AK Parti'den iki kaynağa dayandırılan haberde, "Anayasa Mahkemesi'nin Atalay'ın serbest bırakılması yönünde verdiği karar, Yargıtay'ın kararı tanımayacağını söylemesi ve bunu yapan hakimler hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla beraber yargı krizine yol açtı" denildi. Haberde, "Erdoğan ve müttefikleri, özellikle bireysel başvuruları yaygın bir şekilde kullanan mahkemenin sahip olduğu etkiden rahatsız" değerlendirmesine yer verildi.
Erdoğan'ın, Kasım 2023'te yaptığı açıklamaların da hatırladığı haberde şu ifadeler kullanıldı: "Erdoğan, kasım ayında yargı krizinde 'hakem' rolünü oynayacağını ve Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki anlaşmazlığı çözmek için yasaların kullanılabileceğini kaydetti."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi adımıyla ilgili, "Anayasa, 'devlet başkanı' sıfatıyla bize 'devlet organlarının uyumlu çalışmasını temin' görevi vermektedir. Biz bu tartışmada taraf değil hakem konumundayız" açıklamasında bulunmuştu.
'AYRI BİR MAHKEME KURULMASI DEĞERLENDİRİLİYOR'
Mahkemenin aldığı kararlarla 'benzersiz bir güç alanı' oluşturduğunu söyleyen üst düzey yetkili, 'hükümetin seçenekleri değerlendirdiğini' belirtti. İsmi açıklanmayan yetkili, "Bunlar arasında bireysel başvuruları ayrı olarak ele alacak bir 'Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi' kurulması da var" dedi. Anayasa Mahkemesi ve bireysel başvuru sisteminin 'bir şekilde devam edeceğini' söyleyen yetkili, "Ancak düzenlemeler gerekli" açıklamasında bulundu.
AK Partili vekillerde
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldırı: Durumu kritik!2.AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır, Fas ve Tunus gibi ülkelere gönderilecek3.Habertürk'ün eski GYY Veyis Ateş adliyeden uyuşturucu testine gönderildi!4.'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı yanacak?5.Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...
6.MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine gelene kadar düşürülmedi?7.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''8.Dünyanın en pahalı şehirleri açıklandı: İstanbul'un listedeki sırası dikkat çekici9.Zehra Kınık'a ödül gibi ceza10.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldır...

AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır...

Habertürk'ün eski GYY Veyis Ateş adliyeden uyuştur...

'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı...

Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...


