Restorasyonu yeni biten 800 yıllık caminin duvarları rutubetten dökülüyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Ağustos 26 2015
Eskişehir'de 2013 yılında Türk Dünyası Başkenti Ajansı 'Kalıcı Eserler Projesi' kapsamında restore edilen 800 yıllık tarihi Alaaddin Camii'nin iç duvarlarının bir bölümü, daha bir yıl geçmeden rutubet yüzünden dökülmeye başladı. Caminin açılışına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katılmıştı.
Eskişehir'de 2013 yılında Türk Dünyası Başkenti Ajansı 'Kalıcı Eserler Projesi' kapsamında restore edilen 800 yıllık tarihi Alaaddin Camii'nin iç duvarlarının bir bölümü, daha bir yıl geçmeden rutubet yüzünden dökülmeye başladı. Caminin açılışına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katılmıştı.

Anadolu'da az sayıdaki Anadolu Selçuklu eserleri arasında yer alan tarihi cami, 1267 yılında inşa edildi. 2. Gıyaseddin Keyhusrev'in yaptırdığı cami, inşa edildiği dönemde şehrin merkezinde bulunuyor. Caminin bulunduğu bölge Eskişehir'in Türkmen egemenliğindeki ilk yerleşim yeri. Eskişehir Odunpazarı'nda Selçuklular döneminde kalan ve en eski tarihi yapılar arasında yer alan Alaaddin Camii, 2013 yılında Türk Dünyası Başkenti Ajansı 'Kalıcı Eserler Projesi' kapsamında restore edildi. Cami yaklaşık 4 ay ibadete kapatıldı, özgün mimari nitelikleri yitirilmeden, aslına uygun olarak restore edildi. Anadolu Selçuklu döneminde 1267 yılında yapılan Alaaddin Camii, geçtiğimiz 16 Eylül 2014 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı bir törenle yeniden hizmete açıldı.

'CAMİNİN TARİHİ DOKUSUNU DEĞİŞTİRDİLER'

Selçuklu mimari yapısını taşıyan cami, restorasyonun ardından mimari özellikleri ile turistlerin dikkatine çeken ve daha çok ziyaret edilen bir mekan haline gelmesi amaçlandı. Ancak, temel yalıtımından kaynaklandığı belirtilen olumsuz bir durum, daha 1 yıl geçmeden cami içindeki sıvalarda dökülmelere neden oldu. Caminin sağ tarafından tabana yakın bölümlerde boya ve sıvalar döküldü, kötü bir görüntü oluştu.

'HARCANAN PARALARA YAZIK'

Caminin tarihi dokusunun bozulduğu belirten vatandaşlar, "Cami Selçuklular döneminde kalan cami. O dönemin mimari yapısını taşıyordu ama şimdi eski halinden eser yok. Cami yaklaşık 6 ay kapalı kaldıktan sonra restorasyon biteli daha bir yıl bile olmadı. Şimdi görüyorsunuz duvarları dökülmeye başladı. Buraya harcanan paralara yazık."diye tepki gösterdi.

CAMİNİN TARİHÇESİ

Anadolu'da az sayıdaki Anadolu Selçuklu eserleri arasında ol

Bu haberler de ilginizi çekebilir