Nevşehirli ressam Osman Aytekin, desen çalışmalarının insana huzur verdiğini söyledi. Aytekin, "Ortaya çıkan desenler beni alıp bir yerlere götürüyor. Yapılan çalışmalar zaman alsa da hiç yorulmuyorum. Desen çalışmaları bittiğinde ise adeta huzura kavuşuyorum. Resmin, çizerleri için iyi bir terapi yöntemi olduğunu düşünüyorum." dedi.
Gazeteci, yazar ve ressam Osman Aytekin, Nevşehir Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrencilere yönelik 'desen çizgileri' konulu söyleşide bulundu. Resim çizmeye ilkokul sıralarında başladığını belirten Aytekin, desen ve yağlıboya resimler üzerinde durarak desen çalışmalarından örnekler verdi. Resim sanatının bazı sanatçılara göre plastik sanatlar içinde kabul edilmediğini belirten Aytekin, "Resim sanatı Hartmann'a göre resim plastik sanatlar içinde yer almaz. Bunun sebebi de plastik sanatların heykel, kil ve alçı gibi malzemeler kullanılarak üç boyutlu olarak yapılmasıdır. Resim ise iki boyutludur. Resmin, plastik sanatlar içinde yer alması ise çizimde ifade edilen kütlenin üç boyutlu olmasındandır, yapılan çalışmanın değildir. Hartmann da sanırım bunu dikkate alarak bu görüşü ileri sürmüş olmalıdır." dedi.
Desen çizgisinin sağlam olması gerektiğini ifade eden Aytekin, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Desen çalışmalarında ince, kalın, düz, kesik, eğri ve spiral gibi çizgilerin yapılan çalışmalara göre bir kompozisyon oluşturularak; leke ve ışık yönlerine dikkat edilmelidir. Desen çalışmalarımda genellikle kurgu ile başladığım çizimler daha sonra kendini bertaraf ederek ortaya desenler çıkıyor. Çizgileri beni alıp bir yerlere götürüyor. Yapılan çalışmalar zaman alsa da hiç yorulmuyorum. Desen çalışmaları bittiğinde ise adeta huzura kavuşuyorum. Bu bakımdan resmin çizerleri için iyi bir terapi yöntemi olduğunu düşünüyorum."
Aytekin, desen çiziminde resim araç ve gereçlerinin kaliteli olmasının önemli olduğunu da vurguladı. Aytekin, sunumunun ardından öğrencilerin resimle ilgili sorularını cevapladı. CİHAN