Bursa'da faaliyet gösteren Oyak Renault fabrikasında 10 işçinin işten çıkartılması ile başlayan, fabrika yönetiminin üretimi durdurması ile devam eden işçi eylemleri devam ediyor.
Sabah vardiyasına gelen işçiler, içeri girmelerine karşın, üretim yapmayıp fabrika bahçesinde oturarak eylem gerçekleştiriyor. 16.00 vardiyası çalışanı bir grup işçi ise dışarıda, fabrikadan uzak bir alanda bekleyerek arkadaşlarına destek veriyor. Burada bekleyen işçiler ile işçiler ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.
Fabrikaya yürümek isteyen işçilere polis müdahale etti. Biber gazı kullanılan müdahalede bazı işçiler de gözaltına alındı. Hafif yaralanan bazı işçiler de ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis, fabrika önünde geniş güvenlik önlemleri aldı.
Birleşik Metal İş Sendikası Bursa Temsilcisi Ayhan Ekici, yapılan eylemle ilgili şunları söyledi: "Dün bir vardiyayı işveren iptal etti. 8-4 vardiyasına işverenin isteği ile işçi arkadaşlarımız geldi. Bu vardiyadaki 10 tane arkadaşımızın işi fesh edildi. Dün 4-12 vardiyası da işveren tarafından iptal edildi. 12-8 vardiyası ise sadece bakım ekibi, yani fabrikayı çalıştıracak ekip iş başı yaptı, bugün de 8 vardiyasındaki işçiler işbaşı yaptı. Fakat içeri giren arkadaşlarımız hepsi bizim üyelerimiz. 10 arkadaşımız işbaşı yapana kadar çalışmama kararlarını sendika ile devam ettiriyorlar. 4-12 ve 12-8 vardiyasına gelecek arkadaşlarımız da buda arkadaşlarına desteklerini vererek mücadeleye devam edecekler."
"FRANSIZ YÖNETİMİ İŞÇİLERE FRANSIZ KALMASIN"
Ekici, işçilerin isteklerini şöyle ifade etti: "Biz şunu istiyoruz. Fransız yönetimi Türk işçisine Fransız kalmasın. Burada sendikal ihlallerinin yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. İşçiler 35 yıl istemeseler bile o sendikaya aidat ödediler, orada kaldılar. Ama artık böyle değil. Bir yıldan bu yana Türkiye'de çok şeylerin değiştiğini görmesi lazım Fransız yönetiminin. Artık Türk Metal, MES ve Çalşıma bakanı ile ilgili gerekli girişimleri durdurup işçisinin yüzüne dönüp bakması lazım. Bir sene önce yaptığı protokolün arkasında durması lazım. Renault yönetiminin imzası var, işçilere söz vermiştir. Burada sözcü seçimini yapacağız ve iyileştirme yapacağız diyerek söz verip işçileri içeri sokmuştur. Burada duran arkadaşlarımız sadece bunu istiyor. Bununla birlikte sendikasını kabulünü istiyor."
Renault yönetiminin siyasilerden baskı gördüğünü savunan Ekici, şöyle devam etti: "Ama işçisinin yüzüne dönüp işçisini dinlemesi lazım. Yani burayı Çalışma Bakanı gelip çalıştırmayacak, ticaret bakanı gelip çalıştırmayacak, MES de çalışmayacak burada. Bu işçiler burada çalışacak. Fabrika emniyet tedbiri almak için üretimi durdurdu. Arkadaşlar bir araya gelmesinler, içerdi bir yaptırıma maruz kalmamak için vardiyaları iptal ettiler. Ama bu fabrikaya işçiler girecek, bunun geri dönüşü yok. Burada bakanlar gelip çalışmayacak, işçiler çalışacak. O yüzden işçilerin taleplerini görmesi lazım."
Ekici, 16.00 vardiyası işçilerinin işlerine girmek istediğini ancak fabrika yönetiminin kararına göre hareket edeceklerini sözlerine ekledi.
CİHAN