Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, düşük kapasiteli öğrencilerin ziraat gibi bir mesleği yapmasının zor olduğuna dikkat çekti. Ulcay, "Orta öğretimden itibaren yetenekli gençleri ziraat fakültelerine kazandıracak bir eğitim sistemi oluşturulması gerekiyor." dedi.
Türkiye'de tarımsal öğretime başlanmasının 170. yılı Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Etkinlikte konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, tarımın dünyanın en eski uğraşı alanlarından biri olduğunu belirterek, "Türkiyemiz, sahip olduğu işlenebilir arazi varlığı ve iklim çeşitliliği ile dünya tarımında önemli bir paya sahip. Milli tarımsal üretimi artan Türkiyemizin dünyanın 10. büyük tarımsal üreticisi konumundayken, tarımsal ihracatta 26. sırada yer alması ise düşündürücü bir konudur. Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 2014 yılı tarımsal ihracatı 110 milyar dolara ulaşmışken, ülkemizin bu alandaki ihracatı ise 20 milyar dolara ancak yaklaşıyor. Türkiye'de tarımdaki istihdamın oranı yüzde 24 seviyelerinde. Yani yaklaşık 6 milyon insanımız bu sektörden geçimini sağlıyor. Ama Avrupa çiftçisi teknolojik ve mekanize tarım sayesinde daha çok kazanıyor." dedi.
UÜ Rektörü, orta öğretimden itibaren yetenekli gençleri ziraat fakültelerine kazandıracak bir eğitim sistemi oluşturulması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Yusuf Ulcay, sözlerine şöyle devam etti: "Zaman kaybetmeden orta öğretimden itibaren temel bilimleri iyi kavramış, akademik yeteneği üst düzeyde olan gençleri ziraat fakültelerine kazandıracak bir eğitim sistemi oluşturmak gerekiyor. İleri tarımsal araştırma merkezleri ve enstitüler kurulmasının yanı sıra, akademik ve araştırma alt yapısı güçlü, uluslararası ölçekte akademik alt yapıya sahip bir üniversitemizin olması da birçok yönden avantaj sağlayacaktır. Tarım eğitiminin en önemli sorunu, talep fazlası mezun verme ve ÖSYM sınav sonuçlarına göre alt sıralardaki öğrencilerin böylesine önemli bir meslek eğitimini tercih etmeleridir. Ülkemizde öncelikle bir ihtiyaç analizini yapma ve buna göre üniversitelerimizi ve fakültelerimizi yeniden dizayn etme ihtiyacı söz konusudur. Akademisyen eksikliği ile birlikte, düşük kapasitedeki öğrencilerin böylesine geniş bir ihtisas alanı gerektiren bir mesleği öğrenmesi ve uygulaması da zordur."
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda tarım sektörünün kalkınmanın ana unsurlarından biri olduğunu kaydetti. Dekan Bilgili, Türkiye'de halen tarım alanında 6 milyona yakın insanın çalıştığını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından UÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cafer Çifti, katılımcılara Türkiye ve Osmanlı'da ziraat öğretiminin tarihçesi hakkında detaylı bir sunum yaptı.
CİHAN