Rektör Savaş: Evlenecek kişilerin eğitime tabi tutulması gerekiyor


Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ali İbrahim Savaş, "İnsanı bilgisayar öğrenmeye gönderiyorsunuz, sertifika alıyor. Yabancı dil için gönderiyorsunuz sertifika alıyor. Daha birçok şey için kursa gidiyor sertifika alıyor. Evlenmeye aday kişilerden böyle bir sertifika istenmiyor." dedi.

Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Milli Eğitim Müdürlüğü ile eğitimde işbirliği protokolü imza töreninde üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Eğitim fakültesi kurulması konusunda gerekli çalışmaları yapıp YÖK'e gönderdiklerini aktaran Savaş, "Eğitim fakültesi kurulsaydı eğitim bilimleri enstitüsü kurup çok farklı projelere imza atacaktık" dedi.

"Evlilik akademisi kurma projemiz vardı" diyen Savaş, "Konuyu eski valimiz Şemsettin Uzun'a söylediğimde biraz garibine gitti. İnsanı bilgisayar öğrenmeye gönderiyorsunuz, sertifika alıyor. Yabancı dil için gönderiyorsunuz sertifika alıyor. Daha birçok şey için kursa gidiyor sertifika alıyor. Evlenmeye aday olan kişilerden böyle bir sertifika istenmiyor. Yani bu çocukların birkaç alanda mutlaka eğitilmesi gerekir. Birkaç alanda sertifika eğitimine tabi tutulması gerekiyor. Bunları söyledikten sonra valimiz ikna oldu. Evlilik gerçekten kutsal ve önemli bir müessese. Nikah memuru diyor ki 'yapılan inceleme sonrasında evliliğinize mani hiçbir şey görülmemişti'. Ama ne kız çocuğu, ne de çocuk kızı tanıyor. Yani anatomik olarak tanıyor. Dini manada birçok yanlışlık var. Yani kadın erkekle evlilik çerçevesinde dini zannettikleri birçok şey dinle alakası yok. Onları sosyolojik ve psikolojik olarak, sıkmadan biraz daha uygulamalı din eğitiminden geçirilmelerinin çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Bunu biz yaparız. Fakat belediyenin de bu sertifikayı nikahta istemesi konusunda bir düzenleme ihtiyacı olur." şeklinde konuştu.

"Aile toplumun çekirdeğidir" diyen Rektör Savaş, sözlerine şöyle devam etti: "Anne istiyor baba istiyor, evlilikler oluyor. Fakat 4 -5 ay sonra sorunlar yaşanıyor. Bu çocuklar daha bu sorumluluğu ve vazifeyi alabilecek durumda mı? İnsanlar 2 türlü ergenleşiyor. Birincisi biyolojik olarak, ikincisi ise zihinsel olarak. Biyolojik ergenleşmede sıkıntı yok. Fakat zihinsel ergenleşme meselesi anne babanın işi, öğretmenlerin işi. Özellikle çocuk eğitiminde annenin rolü çok büyük. Bu nedenle annelerin çok büyük donanımlı olması lazım."

Toplantıya katılan Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş da evlilik projesine değinerek, "Şimdi her şeyin provasını yapıyoruz. Fakat evlilik konusunda hiç bir şeyi bilmeden yüzeye inmeden imzayı atıyoruz. Başımıza ne gelecek, bunun sonunda ne olacak. Eşten dosttan duyduğumuz amma doğru amma yanlış bildiğimiz şeyler" ifadelerini kullandı. Artık nikah provalarının yapıldığını aktaran Demirbaş, "Bir günlük bir şeyin provası yapılıyor. Yapsan ne olur yapmasan ne olur. Gerçi güzel bir şey. Yani bunun bile provasını yapıyorsa insan evlilik manasında biz ne ile karşı karşıya kalacağız. Bayanın sorumlulukları, erkeğin sorumlulukları neler, bunda da bir provanın olması gerekir. Bir babalık eğitimi lazım. Şimdi bir uçağa biniyorsunuz emniyet kemerinin nasıl bağlanacağını anlatıyorlar ve bunu devamlı yapıyorlar. Çocuğunuz olacak buna nasıl bakacaksınız. Fransa'da doğum yapan anne 1 hafta hastanede kalıyor. Ona çocuk bakımı hakkında bilgi veriliyor. Bizde ise 2 günde çıkarılıyor. Şimdi baba oluyoruz. Peki baba olmak nasıl bir duygu. Babanın görevi ne? Annenin görevi ne? Bu manada babalık ve annelik eğitimi çok önemli. Eğitim aslında hayatın her safhasında var." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Rektör Savaş: Evlenecek kişilerin eğitime tabi tutulması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER