Rektor Çelik: Adalet yara aldığında ne ekonomi, ne eğitim bütünlüğü olur


Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Adalet yara aldığında bir ülkenin ne ekonomisi, ne hukuku, ne eğitimi ne de devlet bütünlüğü olur." dedi.

İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Malatya Barosu işbirliği ile 'Hukukun Geleceğine Genç Bakış' başlıklı sempozyum düzenlendi. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştiren sempozyuma Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, Malatya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Çiğdem Ağda, Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hayri Keser, çok sayıda davetli akademisyen ve Malatya Barosu avukatları ile öğrenciler katıldı.

Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, dünyada bilim ve teknolojide gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmek için gayret eden ülkeler olarak üç tür gelişmişlik statüsü olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerde hukukta, insan haklarında ve demokraside bilgi disiplini noktasında iyi bir alt yapının göze çarptığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti: "Her ne kadar Batı medeniyeti dediğimiz bugünkü medeniyetin alt yapısını Roma hukuku, Yunan düşüncesi ve Hristiyan ahlâkı oluşturuyor demiş olsak da, aslında bunların dışında dünyanın bütün medeniyetlerinin geldiği çizgilerin, onların birikimlerinin bu şekilde tezahür ettiğini söyleyebiliriz. Geçmişte sadece Batı'da medeniyet hukuku üst düzeyde değildi. Zaman zaman eksiklikleri olmakla birlikte Asya'da, özellikle mensubu bulunduğumuz dünyada da hukukun düzgün işlediği zamanlar da olmuştur. Eğer tarihimizden aldığımız değerleri bugün özümseyerek ileriye taşımak istiyorsak batıdaki demokrat olmanın bizim medeniyetimizdeki karşılığı âdil olmaktır. Geçmişten bugüne kadar içinde bulunduğumuz coğrafyayı oluşturan medeniyetlerin birtakım bilge insanlarının eserlerini inceleyenler ve bugüne taşıyanlar daha çok teologlar olmuştur. Dolayısıyla bir teologun olaya bakışıyla bir sosyoloğun veya bir hukukçunun bakışının aynı olmadığını düşünüyorum."

Çağdaş hukuk anlayışıyla geriye doğru giderek neler taşınabileceğine bakılması gerektiğini vurgulayan Çelik, "Bugün adalete ve âdil olmaya en çok ihtiyacın olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Peygamberimiz Hz. Muhammed, 'Hırsızlık yapan eğer kızım Fatıma da olsa elini keserim.' demektedir. İşte bu öğretiden günümüze geldiğimizde acaba biz bu düşünceden ne kadar nasiplenmekteyiz, ne kadar âdil davranabilmekteyiz, diye sormaktayım. O yüzden adalet yara aldığında bir ülkenin ne ekonomisi, ne hukuku, ne eğitimi ne de devlet bütünlüğü olur. Siz genç hukukçularımızın çok daha hassas, bilinçli ve toplumumuzu ileriye taşıyacak olgunluğa sahip olacağınızı düşünüyorum. Bu bağlamda sempozyumun yararlı geçmesini diliyorum." dedi.

Malatya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Çiğdem Ağdağ ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Tamer Budak da hukukun önemine dikkat çeken konuşmalar yaptı.

Yapılan konuşmalardan sonra sempozyumun giriş sunumunu yapmak üzere kürsüye davet edilen İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Joseph Zand, 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde Demokrasi Kavramı' konusunda bilgiler verdi.

Dört oturum halinde gerçekleştirilen ve gün boyu süren sempozyuma katılan genç akademisyenler, Global İdare Hukuku, Vergi Polisi Kavramı ve Türkiye'de Uygulanabilirliği, Bireysel Başvuruda 3 Yıl: Hak ve Özgürlükler Alanındaki Olumlu ve Olumsuz Gelişmeler ve Bireysel Başvurunun Diğer Hukuk Dallarına Etkisi gibi başlıklar altında bildiriler sundu. CİHAN
<< Önceki Haber Rektor Çelik: Adalet yara aldığında ne ekonomi, ne eğitim... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER