Türkiye'de yurttaş altına koşarken Merkez Bankası da geri kalmadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu yılın üçüncü çeyreğinde 71.4 tonla dünyanın en çok altın alan merkez bankası oldu. Türkiye'deki altın mevduatları bu yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67.3 artmıştı.
Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan üçüncü çeyrek raporuna göre, toplam altın rezervi ile bir önceki dönem 18'inci sırada yer alan Türkiye, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'nın da bulunduğu listede 14'üncü sıraya yükseldi.
Türkiye böylece Özbekistan, Kazakistan, Portekiz, Suudi Arabistan'ı geride bırakıp 4 sıra birden yükselerek, resmi rezervlerinde en fazla altın tutan 12'nci ülke oldu.
ABD'NİN REZERVİ 8.133 TON
Türkiye'nin altın rezervleri yılın üçüncü çeyreğinde 314.1 tondan 385.5 tona yükseldi. ABD 8.133 ton rezervle ilk sıradaki yer alırken, Almanya 3.366 ton ile ikinci sırada, IMF 2.814 ton ile üçüncü sırada bulunuyor. İlk üç sırada bir önceki döneme göre değişiklik olmadı. Rapora göre, 2019'un 3. çeyreğinde küresel altın talebi 1107.9 tona ulaştı. Temmuz-eylül döneminde dünya genelinde merkez bankaları toplam 156.2 tonluk altın alımı gerçekleştirdi.
Böylece merkez bankalarının yılın ilk dokuz ayında yaptığı altın alımı 550 tonu buldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu yılın üçüncü çeyreğinde 71.4 tonla dünyanın en çok altın alan merkez bankası oldu.
TCMB Başkanı Murat Uysal göreve başladıktan bir ay sonra, ağustos ayında TCMB, 41.8 tonla tarihinin en büyük aylık altın alımını gerçekleştirdi.
YURTTAŞ GÜVENLİ LİMANA KOŞTU
Türkiye'deki altın mevduatları ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67.3 oranında arttı.
Dünyada Brexit ve ticaret savaşlarının altının ons fiyatını yükseltmesi, Türkiye'de ise yurttaşın yatırımını enflasyona karşı koruma isteği yatırımcıyı altına yönlendirdi. Başka bir deyişle ekonomiye güvenmeyen yurttaş 'güvenli liman' dediği altına koştu.