Rekabet Kurumu, sektörlere 2014 yılında 468,3 milyon lira ceza kesti

Rekabet Kurumu, sektörlere 2014 yılında 468,3 milyon lira ceza kesti

ANKARA (CİHAN)- Rekabet Kurumu (RK) Başkanı Nurettin Kaldırımcı, kurumu hakkında 12 bankanın açtığı davada 11 bankanın başvurusunun reddedildiğini söyledi. Soruşturmaya konu olan sektörlerin başında ulaştırmanın geldiğine dikkat çeken Kaldırımcı, ardından gıda, içecek, inşaat ve sağlık sektörünün takip ettiğini belirtti. Kaldırımcı, bugüne kadar 2,5 milyar TL'nin üzerinde ceza verildiğini kaydederek, 2014 yılında verilen ceza miktarının da 468,3 milyon lira olduğunu vurguladı.

Başkan Kaldırımcı, Ankara'da bir otelde düzenlediği basın toplantısı ile 2015 Rekabet Raporu'nun açıkladı ardından soruları cevapladı. Kurumun 2013 yılında 12 banka hakkında açtığı soruşturma neticesinde 12 bankaya; mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında mevzuat ihlal edildiği gerekçeleriyle toplam 1,12 milyar lira ceza verildiğini kaydeden Kaldırımcı, bankaların da Rekabet Kurumu'nun idari para cezasının iptal için karşı dava açtıklarına işaret etti. Bu davalarla ilgili 12 bankanın başvurusundan 11 tanesinin mahkemece reddedildiğini belirten Kaldırımcı, "Bugüne kadar aldığımız karar aleyhine herhangi bir mahkemeden olumsuz bir karar gelmedi ancak olumlu kararalar gelmiş oldu. Bugün itibariyle 12 bankanın Rekabet Kurumu hakkında açtığı davada 11 bankanın başvurusunun reddedildi. Bankalarla ilgili soruşturmamızda tarafların karar aleyhine açtığı 11 davadan red kararı bugüne kadar bize ulaşmış bulunuyor. Danıştay safhası muafız olmak kaydıyla." dedi.

Bankalarla ilgili bir inceleme-soruşturmanın olup olmadığını sorusuna ise Kaldırımcı, "Bankalarla ilgili günümüz şartlarında tüketicilerin bütün vatandaşların bankalarla ilişkileri yoğun. Günlük ihtiyaçların karşılanması sırasında bankalar hep devrede fakat biz bankalarla ilgili pek çok şikayetin muhatabı değiliz. Mevzuatımız gereği. Biz ancak ve ancak eğer bankalar aralarında tüketiciyi istismar eden, tüketici aleyhine olabilecek bir kısım faaliyetlerde işbirliği yaparlarsa mevduat faizleri konusunda, kredi faizleri konusunda ve kartlar konusunda. Bildiğiniz gibi 2013 Mart ayında biz 12 bankaya yönelik soruşturmamız sonuçlanmıştı. 1 milyar liranın üzerinde bugüne kadar ki verdiğimiz en büyük ceza verilmişti 12 bankaya. Tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuat bütünüyle bizim sorumluluğumuz çerçevesinde değil." şeklinde konuştu.

Rekabet Kurumu'nun Passolig konusunda 2017'ye kadar bir muafiyet olduğuyla ilgili detaylı bilgi istenilmesi üzerine Başkan Kaldırımcı, şu karşılığı verdi:

"Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu alana dönük faaliyetlere ilişkin kanun kaynaklı yetkileri var. Biz işin teknik tarafıyla ilgilenmiyoruz. Bize intikal eden bir konsorsiyum tarafından Türkiye Futbol Federasyonu, Aktif Bank ve diğer bir kısım kuruluşlarca Passolig uygulamasının iki sezona ilişkin olarak 2017 yıl sonuna kadar muafiyet talebidir. Yani passolig uygulamasının rekabet hukuku açısından uygun olup olmadığına dair bizden görüş istendi. Muafiyet talebi bu konuda vardı. 10 yıllık bir talepte bulunuldu. Biz 2 sezona dönük bir muafiyet kararı aldık. Niye 2 sezona dönük muafiyet kararı aldık. Çünkü geçmişe dönük bilgi yok bu konuda, veri yok. O yüzden 10 yıl verelim hesabı yapamadık ama ihtiyatlı olalım dikkatli olalım. Veri eksikliği ve bir bakım uygulamaların olumlu sonuçlar doğurabileceği iyimserliğiyle 2 yıl muafiyet verilmiş oldu."

Başkan Kaldırımcı, Rekabet Kurumu'nun siyasileştiği eleştirisi için de "Bu Türkiye'de çok yapılan tartışma gündemlerinden biri. Siyaset kurumunun kuruma müdahalesine işaret ettiler. Hatta TÜPRAŞ kararından bir ara söz edildi. TÜPRAŞ'a kayda değer bir ceza verildi 2014 yılı içerisinde. Denildi ki bu ancak siyasi baskıyla alınabilecek karar. 2 önce başlayan bir süreçtir TÜPRAŞ kararı. Ocak 2014 yılında aldığımız kararın başlangıcı 2 yıl öncesine dayanıyor. 5 tane uzman arkadaşımızla tartışmalar, müzakereler sonucunda çıkmıştır. Gülüp geçilecek bir şey ama niye bu kadar kolay suçlama yapılır ona da bakılırsa çok üzülecek bir durum. Böyle bir şey. Siyaset kurumunun Rekabet Kurumunda alınan kararların niteliğine ilişkin verilecek cezalara ilişkin bugüne kadar herhangi bir etkisi olmamıştır. Böyle bir şey olamaz." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Rekabet Kurumu, sektörlere 2014 yılında 468,3 milyon... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER