Sıcak havalarda oruç tutanlar en çok susuzluk sıkıntısı yaşıyor. Zira 17 saati aşan oruç süresinde vücuttan 1,5 litreden fazla su atılıyor.
YERİNİ BAŞKA İÇECEK TUTMAZ
Diyetisyen Canan Aksoy, iftar ile sahur arası zaman diliminde hem günlük su ihtiyacının karşılanması hem de kaybedilen sıvının yerine konulması gerektiğini söyledi. Aksoy, suyun yerini başka hiçbir içeceğin tutmadığını da sözlerine ekledi.
İFTAR SAHUR ARASI ÇOK ÖNEMLİ
Aksoy şu hususları dile getirdi, “Sıcak havada vücut, ısı dengesini korumak için daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Ter yoluyla su kaybedildiği düşünülürse, Ramazan boyunca bunu telafi için iftarla sahur arasının iyi değerlendirilmesi gerekiyor.”
Kaliteli su tercih edilmeli
Diyetisyen Canan Aksoy; suyun, hücrelerin yapısına girerek bütünlüğü korumak, vücut sıcaklığını dengelemek, enzimlerin ve hormonların taşınmasını sağlamak, toksik ve atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlamak gibi hayatî işlevleri bulunduğunu vurguladı. Bu nedenle günde en az 1,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti. “Ancak bu su kaliteli olmalı. Tercihi iyi yapmalı” dedi.
İftar sonrası çay veya kahve içilebilir. Ancak bunların su yerine geçmediğini unutmamak lazım. Bu nedenle su tüketimi ihmal edilmemeli. İftar ile yatma arasındaki sürede hedef, en az 1 litre daha su içmek olmalı.
İftarı su ile açtıktan sonra, biraz iftariyelik yenilmeli veya az miktarda çorba içilmeli. Ana yemeğe başlamadan önce mutlaka ara verilmeli. Bu ara, sindirim enzimlerinizin çalışmaya başlaması için gereken önemli süredir.
Ana yemeğe geçilince, yemeğe yine bir bardak su eşlik etmeli. Su, mideyi kısa bir yoldan terk eder. O yüzden yemekle içilmesinde herhangi bir zarar yoktur.
İftarın ardından, idrar çıkışlarını takip etmeli. İdrar rengi açık berrak veya soluk sarı civarında bir renge döndüyse, gün boyu kaybedilen su telafi ediliyor demektir.
Sahurda yemekle birlikte mutlaka 2 bardak su içmeye gayret edilmeli. Niyetlenmeden önce de 2 büyük bardak su içmek ihmal edilmemeli.