Dijital mahya dönemi!
Eski usul mahyalar yerlerini, dijital mahyalara bırakmaya başladı. Birçok camide mahyalar, bu Ramazan ilk kez ledli ve hareketli görülecek. İmamlar bilgisayardan tek tuşla mahyaları değiştirebilecek.
On bir ayın sultanı Ramazan'ın en canlı işaretlerinden biri de camileri süsleyen mahyalar kuşkusuz. Osmanlı döneminde yağ kandilleri ile asılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri ile yapılıyor. Ancak teknolojideki hızlı değişim mahyalara da yansıdı. Camilerin bir kısmında bu Ramazan, mahyalar ilk kez ledli, bir yandan da hareketli şekliyle görülecek. İmamlar bilgisayardan tek tuşla mahyaları değiştirebilecek. Bilgisayarlara yüklenen program sayesinde istenilen zamanda istenilen yazı, söz, hadis-i şerif ledli mahyalarda görülebilecek.
Tek bir çivi çakılmadan monte edilen dijital mahyalar, halatlar ile minareye tutturuluyor. Her daim elektronik olarak kontrol edilebilen mahyalar, rüzgâr, yağmur ve kardan etkilenmiyor. Mahyalar, ledlerden üretildiği için ampul kesilme sorunu da içermiyor. Enerji tasarrufunun olduğu mahyalarda, gösterilecek yazı ve motifler mahyanın hafızasında saklanabiliyor. Dijital mahyalar bu Ramazan'da, İstanbul'da Altunizade Şehrizar, Ümraniye Hacı Hakkı Ekşi, Gebze Tavşanlı Merkez, Cizre-Mardin, Kuzey Irak-Kerkük, Konya Selçuklu Merkez camilerinde de görülecek.
Yeni mahyaları üreten Dijital Mühendislik Firması'nın genel müdürü Özcan Kars, dijital mahyaların cami dokusuna zarar vermediğini, böylece camilerin daha uzun ömürlü mimarîye sahip olacaklarını söylüyor. Özcan Kars, kullanmış oldukları led elemanların ışık gücünü mumlardan aldığı bilgisini veriyor. Ledlerin ışık biriminin 'candela' olduğunu anlatan Kars, şöyle konuşuyor: "Candela kandil demek. Bu yüzden teknolojide bile hâlâ led ışık birimi bir mum ışığı gücü ile anılmakta. Sadece bu nedenle mumlu kandilleri hep hatırlayacağız."
Kars'a göre led teknolojisini sadece Ramazan ayı ile kısıtlamak doğru değil. Camilerin her gün her saat aktif olduğunu dile getiren Kars, "Ledli ürünler, Ramazan bitiminde sökülmesi yerine 12 ay boyunca insanlara hizmet etmeli. Kutsal günlerin Ramazan ayı dışında da canlı bir şekilde anlatılması gerektiğini düşünüyoruz. İmamlar ile sürekli irtibat halindeyiz. Dijital mahyaları, toplumsal bir iletişim aracı olarak kullanmayı düşünüyoruz." şeklinde konuşuyor.
Mahya çeşitleri
Sabit mahyalar: Minare yüksekliğine, görsel mesafeye göre değişik boyut ve anlamlarda üretiliyor.
Hareketli mahyalar: Kandillerde, üç aylarda, Ramazan ve Kurban bayramlarında da vaaz ve duaların yayınlanmasında da kullanılabilir.
Grafik mahyalar: Hem hareketli hem de renkli olup mahya geleneğini gerçek anlamda temsil eder. Çok satırlı olup; her satır değişik renklerde kullanılabilir. Arapça, Türkçe bütün dinî form ve motifler gösterilebilir.