Osmanlı'da Ramazan ayında dikkat çeken gelenek!

Osmanlı döneminin birbirinden ilginç ve dikkat çeken uygulamaları duyanları şaşırtıyor.

Samanyolu Haber'de Haber Özel programına konuk olan Tarihçi Salih Gülen, Osmanlı döneminde Ramazan Ayı'nın nasıl geçirildiğini, hangi dikkat çeken uygulamaların yapıldığını anlattı.

Osmanlı döneminde baklava alaylarının meşhur olduğunu belirten Gülen, Osmanlı sarayında padişahın oruç tutan askerlere baklava ikram ettiğini belirterek "Baklava tepsileri merasimle götürülürdü. Saraydan çıkan baklava sinileri bir ip gibi dizilerek divan yolunda devam ederk. Halk da bunu seyreder, oldukça keyifli bir alaydır. İleriki dönemlerde bazı bozulmalar olmuş. Baklavaların örtülerinin ve tepsilerinin teslim edilmediği gündeme getirilmiş. Askerler de bununla ilgili şaka olarak, 'Baklava o kadar lezzetliydi ki, sinilerini de yedik.' demişler. Osmanlı'da uzun dönem ama bu gelenek yaşatılmıştır. Sarayın enfes baklavaları askerlere sunulmuştur." Şeklinde konuştu.  

Ramazan ayının Osmanlı Dönemi'nde nasıl geçirildiğini anlatan Gülen, Padişah'ın öyle çeşit çeşit yemekler yemediğini söyleyerek, sofrasında bulunanların pirzola tarzında et, patates ve çorba olduğunu dile getirdi. Gülen ilginç bir notu da ekleyerek, padişahın zehirlenmelere karşı sofrasında mutlaka yumurta ve süt bulundurduğunu sözlerine ekledi.

SAMANYOLUHABER.COM

RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3