Kur'an nedir, bize ne ifade eder?

Kur'an, Allah tarafından Cebrâil vasıtasıyla Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)'e nazil olan, aslı Arapça olan ilâhi kitaptır. Sözlükte, "Toplamak, okumak, okunan kitap, bir araya getirmek" anlamındadır.

Kur'an, Peygamberimiz (sas)'e indirilen, mushaflarla yazılı, Peygamberimizden bize kadar tevâtür (İçinde yalan ihtimâli bulunmayan ve birbirlerine kuvvet veren haberlerden oluşan büyük bir topluluğa ait haber) yoluyla nakledilmiş, okunmasıyla ibâdet edilen, insanlığın benzerini getirmekten âciz kaldığı ilâhi kelamdır. Kur'an, insana saadete giden yolları gösteren hakiki bir mürşittir. O, insanoğlunun en büyük ve etkili terbiyecisidir. Kur'an, insana yaşadığı âlemin sırlarını anlatır. Hayata ait bazı olayların arkasındaki gizli hakikatleri, onların hikmetlerini haber verir. Kâinatın, bütünüyle Rabbimize ait mesajlar silsilesi olduğunu anlatıp, bu mesajların nasıl okunabileceğini öğretir. Bununla kalmaz, gayb âleminin de perdesini sıyırır, oradan da haberler verir. Kur'an, ahiret aleminin çok mukaddes bir haritası gibidir. O âleme ait olan -Sırat, Cennet, Cehennem gibi- neler varsa, onlarla bizi bilgilendirir. Oralarda güvenli bir şekilde yol alabilmenin usul ve adabını gösterir. Kur'an, kendisine tutunanları hiçbir zaman yarı yolda bırakmamış, ışığından istifade etmek isteyenleri asla karanlıkta koymamıştır. O her zaman, insanları en doğru yola ve en isabetli tutuma yöneltmiş, güzel ve makbul işler yapan müminlere nail olacakları büyük mükafatı, ahirete inanmayanlara ise gayet acı bir azabı müjdelemiştir. Manasını anlamadan okuyanlara bile sevap kazandırmış, onların da gönüllerini feyizle doldurmuştur.
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3