Din görevlileri günün her saati göreve hazır
Ramazan ayı din görevlilerinin en yoğun dönemi. Beyoğlu Kadı Mehmet Camii imam-hatibi Mustafa Erdem de sabah namazı ve mukabeleyle başlıyor güne. Öğle namazına kadar Kur'an öğretiyor. Öğlen namazı ve sonrasında bayanlara mukabele okuyor ve vaaz ediyor. İftarı mahalle sakinleriyle açıyor ve teravih için hazırlanıyor. Evine gece yarısında gidebiliyor.
Ramazan ayı feyzi ve bereketiyle hayatımızda. Bu mübarek ayda camiler hiç dolmadığı kadar doluyor ve saflar sıklaşıyor. Mukabele için toplanılan camilerden ve evlerden Kur'an-ı Kerim sesleri yükseliyor. Din görevlileri ihlas ve samimiyetle yılın en yoğun dönemini Ramazan'da yaşıyor. Din görevlilerinin Ramazan mesaisi sahurla başlayıp teravih namazından sonra dualarıyla tamamlanıyor.
Beyoğlu Kadı Mehmet Camii imam-hatibi Mustafa Erdem, din görevlisinin her saatinin dini hizmetlerle geçtiğini anlatıyor. Sabah ezanından sonra erkek cemaate mukabele okuyan Erdem, öğle namazına kadar yaz kursu öğrencilerine ders vermiş. Kadı Mehmet Camii'nde sekiz senedir öğleden sonra kadınlara okunan mukabeleye kırk dakikalık vaaz da eklenmiş. Mustafa Hoca, her gün bu vaazlarda İslam ahlakı konularını anlatıyor. İkindi namazından sonra Erdem, üniversite öğrencilerine tercih rehberliğinde yardımcı olmuş. Akşam namazından sonra iftarını mahalle sakinleriyle geçiren imam, ailesiyle birlikte olamadığı için ailesinin sitem ettiğini belirtiyor. Teravih sonrası bir ayet-i kerime'nin tefsirini yapıp, cemaatin dini konulardaki sorularını cevaplıyor. Teravih namazından sonra evine dönen Mustafa Erdem'in evi de gelen ziyaretçilerle dolu oluyor. Erdem, "Teravih namazından sonra yoksullara ulaştırılması için fitre getirenler, soru sormak isteyenler oluyor. Hepsine kapımız açık. Din görevlileri Ramazan'ı yaşayarak geçirmeli." diyor.
Ramazan ayında kendisini manen üzen tek şeyin 'kendisini geliştirmeye' vakit bulamamak olduğunu ifade ediyor. Mustafa Hoca'nın bir günün dini hizmetleri arasına sıkıştırdığı sosyal sorumluluk projeleri de var. Erdem, yardıma muhtaçlar için bir köprü vazifesi üstlenmiş. Zenginlerle yoksulları Ramazan'ın anlamına yakışır bir şekilde buluşturuyor. Bu buluşmalar bazen bir iftar sofrasında bazense caminin bir köşesinde gerçekleşiyor.
Günün sonunda gece yarısına yakın bir saatte evine ulaşan Erdem, "Yine de yapacak çok şeyimiz var. Bizler insanların Ramazan'ı nasıl geçirdiği konusunda mesulüz. Ertesi gün yeniden hizmet edebilmenin duasıyla evlerimize ulaşıyoruz." diye konuşuyor.
Avcılar Fetih Camii imam-hatibi Yusuf Aydemir ise din görevlilerinin kendilerini Ramazan'a en iyi şekilde hazırlamaları gerektiğini düşünüyor. Yusuf Hoca, otuz yılı aşkındır görev yaptığı imamlığın sorumluluk yüklü olduğunu söylüyor. Yusuf Hoca, "Ramazan sonunda bütün din görevlilerinde tatlı bir yorgunluk olur. Biz bu yorgunluğu hissetmeden gerçek manada işimizi yapmış sayılmayız." diyor.
ZAMAN