4 hafızla önce mukabele okuyup sonra manasını öğreniyorlar

Fatih'teki Balipaşa Camii'nde her gün bir araya gelen hanımlar, önce 4 hafıze hanımdan Kur'an tilaveti dinliyor; ardından görevli vaize Melek Akdeniz hanımdan okunan sure ve ayetlerin tefsirini dinliyor.

Genç yaşlı müdavimler, Kur'an mukabelesi ve anlamını öğrenme sevabı için her gün heyecanla camiye geldiklerini söylüyor. Ramazan ayı dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanında mukabeleler okunuyor. İstanbul Fatih'teki tarihî Balipaşa Camii cemaati ise mukabele okumakla yetinmiyor, okunan cüzlerin daha sonra tefsiri de yapılıyor. Önce 4 hafız, herkesi hayran bırakan tilavetleriyle Kur'an-ı Kerim'i okuyor, sonra da vaizeler okunan sureleri anlatıp detaylı tefsirini yapıyor. Tefsir bittikten sonra da ilahiler okunuyor. Vaize Nur Melek Akdeniz mukabele programlarının sohbet, ilahi ve tefsirlerle geçmesinin cemaatin daha çok ilgisini çektiğini söylüyor. Akdeniz, mukabelenin dört hafız tarafından okunmasının da bilinçli bir tercih olduğunu vurguluyor. Ses farklılıklarının dinleyicinin dikkatinin dağılmasını engellediğini söylüyor. Kur'an okuyan hafıze hanımlardan biri olan Bahriye Balcı, mukabele programlarının insanları Kur'an-ı Kerim'i güzel okumak için motive ettiğini söylüyor. Mukabelenin müdavimlerinden Fevziye Çolak (48) önceden katıldığı mukabele programını bırakıp Balipaşa Camii'ne gelmeye başlamış. Buradan aldıkları feyzin ayrı bir tadı olduğunu belirtiyor. Hem Kur'an dinlemenin hem de anlamını öğrenmeninbüyük bir mutluluk verdiğini söylüyor. Bastonuyla gelip safta yer tutan Fatma Keleşoğlu (65) ise "Allah nasip ederse her gün geleceğim." diyor. Keleşoğlu böyle bir toplulukla bir arada Kur'an öğrenmenin heyecanıyla katıldığını söylüyor. Haftanın her günü devam eden tefsirli mukabele programı Ramazan ayının 30. günü sona erecek.
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3