Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan ayı öncesi yaptığı açıklamada, bu yıl üretimde ciddi sorun olmadığını, bazı tarım ürünlerde kısmi artış olsa da genelinde fiyatların artmaması gerektiğini kaydetti.Buna rağmen fiyat artışları yaşandığına işaret eden Yetkin, şöyle devam etti:
İstediği fiyattan satıyor
“Üretici ile tüketici arasındaki makasın 3-4 kat misliyle açıldığını görüyoruz. Denetimsizlikten dolayı fiyatların arttığını görüyoruz. Çiftçiden ucuza ürün alan tüccarın, aracı mekanizması ve karaborsa/ stokçuluk uygulamalarıyla fiyatları artırdığını gözlüyoruz. İsteyen istediği fiyattan satıyor. Başıbozuk bir ekonomik süreç. Denetim olmayınca da bunları yaşıyoruz.”
Üretici de mağdur oldu
Üreticinin maliyetleri yüksek olduğu halde, birlik-kooperatif gibi bir ekonomik kuruluş içinde olmadığından ürününü satabilmek için mücadele ettiğini, kâr marjının kalmadığını ifade eden Yetkin, “Fiyat artışından üreticinin kazandığı herhangi bir şey yok. Arz- talep dengesini koruyucu mekanizma olmadığı için, üreticinin mağduriyeti söz konusu. Tüketici de yüksek fiyattan mağdur” dedi.
Tüketici şikayet edebilir
Tüketicinin karaborsa uygulamaları ile karşılaştığında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na başvurabileceğini belirten Yetkin, şu çağrıyı yaptı: "Stokçuluk durumunda görev özellikle Maliye'ye düşüyor. Ramazan öncesi çok sıkı bir biçimde denetleyebilir. Gerekirse karaborsa ile haksız kazanç sağlandığı için ceza da kesebilir.
Güngör: Et fiyatlarında artış olabilir
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, fiyatlar halen yüksek olduğu için 2-3 aydır piyasada ciddi durgunluk olduğuna işaret etti.
2014'teki kuraklık ve don ile vatandaşın alım gücünün düşmesinin durgunlukta etkili olduğunu anlatan Güngör, kısa süreli de olsa yağışların buğday ve sebzede üretimi artırdığını, normal şartlarda Ramazan'da artış beklemediğini kaydetti. Et fiyatlarında ise artış beklediğini açıklayan Güngör, üreticilerin Gıda Bakanlığı'ndan zam istediklerini söyledi.
Tüketicinin alım gücü düştü
Her Ramazan spekülatörlerin durumu fırsat bilip fiyatları artırmaya çalıştığına dikkat çeken Güngör, şunları anlattı: "Tüketicimizin alım gücü çok zayıfladı. Eskiden 1 kilogram kuru fasulye, pirinç alan şimdi yarım kilogram alabiliyor. Artık tasarrufa gidiyor, ceplerinde para yok. Ama eski alışkanlıklarımız var, Ramazan ayında çocuklara az ya da çok kıyafet alınır, evin ihtiyaçları karşılanır, ziyaretler artar. Dolayısıyla ailelerin masrafları da artar. Para olmayınca kredi kartlarına dayanacaklar."
Malı elinde kalır
Tüketicinin alımgücünün düşmesi nedeniyle durgunluk yaşanan piyasada fiyat artırımına gidilmesinin durumu daha da kötüleştireceğini kaydeden Güngör, “Zaten durgun olan piyasa zamla karşı karşıya kalınca perakendecilerin, satış yapanların malları ellerinde kalır” uyarısında bulundu.
YELDA ATAÇ - BUGÜN GAZETESİ