Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere gittiği New York'ta ABD Başkanı Barack Obama ile yüz yüze görüşecek. 2014'de gerçekleşen 15 dakikalık görüşmenin ardından ilk kez yapılacak zirvede Suriye ve Ukrayna krizi müzakere edilecek. Suriye yönetimine askeri yardım sağlayan, IŞİD'le mücadelede Irak, İran ve Suriye ile ortak koordinasyon geliştiren Moskova, Ukrayna krizinin ikinci planda kalması için çaba sarf ediyor.
ABD'nin önceliği ise Ukrayna krizi, yaptırımlar ve Rusya'nın çevrede artan askeri varlığı olacak. Putin-Obama görüşmesinde terör örgütü IŞİD'le mücadelede herhangi bir ilerleme sağlanamazsa Ukrayna'da çatışmaların yeniden başlamasından endişe ediliyor. Suriye'de ise tansiyon yükselebilir. Rusya'nın Suriye ordusu ile birlikte operasyonlara katılması dengelerin değişmesine neden olabilir. Putin, Rusya'nın bölgede operasyonlara katılma ihtimalini yok saymıyor.
Rus savaş gemileri Akdeniz'e ve Tartus limanına gönderilirken, Lazkiye'de Rus varlığının da giderek arttığına dikkat çekiliyor. Moskova'ya göre ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri terörle mücadele kamuflajında Suriye lideri Beşşar Esed hükümetini devirmeyi planlıyor.
Putin-Obama görüşmesi ile ilgili uzmanlar ikiye bölünmüş durumda. Uzmanların büyük çoğunluğu ABD ve Rusya'nın Suriye ve Ukrayna krizine yönelik pozisyonlarında herhangi bir iyileşme olmayacağını öngörürken, bir kısım uzmanlar pozitif beklenti içinde.
BİR TOPLANTI İLE BİRİKEN SORUNLARI ÇÖZMEK ZOR
Uluslar arası Enstitü Direktörü Aleksey Martinov, Ria Novosti'ye yaptığı değerlendirmede, "Bir toplantı ile sorunların çözülmesi zor. Ancak durumun giderek kötüleşmesi ne Rusya ne de diğer ülkeler için iyi değil. Ümit ediyorum ki, Başkan Putin ve Obama bunu anlıyor. Bir kısım yanlış anlama ve eksiklikler giderilebilir…" dedi. Martinov'a göre üst seviyede diyalogun olmaması yanlış anlamaları tetikliyor.
2015'de Putin ve Obama Şubat, Haziran ve Temmuz aylarında sadece telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde Ukrayna ve Suriye krizi, terör örgütü IŞİD'le mücadele ve İran nükleer programı ele alındı.
2014'de iki lider Kasım ayında APEC zirvesi çerçevesinde Pekin'de 15 dakika ayak üstü görüşmüşlerdi.
CİHAN