İSTANBUL (CİHAN)- Prof. Dr. Server Serdaroğlu, saç dökülmesi sorunlarının başka bir rahatsızlığın habercisi olabileceğini belirterek, erken tedavi için mutlaka uzman bir doktora başvurulmasını önerdi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Saç Hastalıkları Birimi Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu, saç hastalıkları, saç dökülmesi, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vererek bir sunum yaptı. Saç derisi görünen vatandaşların erkan tedavi için hemen dermotoloji doktoruna başvurması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Server Serdaroğlu, "Saç çizgilerinde açıklık oluşuyorsa eksiden çoktu saç derim görünüyorsa diyorsa incelemesi gerekir. Mutlaka başvuru yapması gerekir doktora. Veya tutup çektiğinizde kafanızda elinize dört veya beş tane saç geliyorsa bu çok önemli. Çok önemli bir hastalık geçirdiniz sistemik bir hastalık bu. Ameliyat geçirdiniz sonrasında saç kayıplarınız başladı. Mutlaka doktora gitmelisiniz. Saç derisinde çeşitli yaralar, kabuklu yaralar, kaşıntı, kızarıklık boşluklar, yuvarlak boşluklar çeşitli boyutlarda olur. Veya hızla bütün saçlar dökülmeye başladı. Genellikler bağışıklık sistemindeki hastalıklarda oluyor bu. Bütün vücut kılları da dökülebilir. Kişi fark ediyorsa başlangıç döneminde hemen bir dermatoloji doktoruna başvurması ve saç hastalıkları merkezine gelmesi lazım." diye konuştu.
Önce hastalığın sebebini araştırdıklarını ifade eden Serdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hangi hastalık grubu içinde olduğunu buluruz. Saç dökülmesi ile gelecek de deri hastalığı buna bağlı olarak mı saçı dökülüyor. Yoksa saçın köküne etkileyen bir durum mu var beslenmesini bozan onu reddeden bir bağışıklık sistemi durumu mu var ondan dolayı mı oluyor. Bir hormonal faktör mü var? Yoka beslenme hatası mı var? Bunları saptarız. Ve sonucunda da bir tedavi süreci başlatırız."
Bazı hastalarda kalıcı olarak saçların döküldüğünü ve geride kalanların dökülmemesi için tedavi uyguladıklarına vurgu yapan Serdaroğlu, "Hastalığın durumuna göre tedavi ederiz. Saçın ritmini düzenleriz. Tamam bu bitti deriz. Veya bu bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Atakları olacaktır. Her atak dönemlerinde tedavi yapmak gerekir. Veya atakları engelleyecek tedaviler yapmak gerekir. Bazı hastalar var bunlar kalıcı saçlı deri hastalığı kalıcı kayıplar. Bu hastaları çok erken dönemde bir biyopsi yaparız. Bundan sonrada kalan saçları korumak. Bu yüzden hem hastalara hem kuaförlere, eczanelere çok büyük görev düşüyor. Bu tür hastaların zaman kaybetmeden doğru merkezlere yönlenmesi gerekiyor." dedi.
Saç boyatmanın da saçların dökülmesine neden olduğunu aktaran Serdaroğlu, "Bu boyalar kimyasal maddeler onay almış bir ürün kullanılıyorsa yurt dışı ve Sağlık Bakanlığı'nın onayları var üzerinde onlar daha güvenli. Bunu dışında bitkisel hazırlanan veya karışım boyalarda var. Olabildiğince denenmemiş ürünleri kullanamamak lazım." diye konuştu.
Doç. Dr. Zekayi Kutlubay da Yağmur ismindeki küçük kızın tedavi için kendileri ne geldiğinde hiç saçının olmadığını söyledi. Kutlubay, "Yağmur 14 yaşında bir kızımız yaklaşık 1 buçuk yaşından beri saçları dökülüyor. Değişik bölgelerde yama yama dökülme şeklinde bizim saç kıran dediğimiz bir dökülme. Bu dökülme bölge bölge döküle bildiği gibi saçlar kaşlar kirpikler ve vücut kılları da dökülebiliyor. Zaman içinde çıkıp dökülmekle veya zaman içinde hiç çıkmayarak görülebiliyor. Yağmur bize 3 ay önce geldi. Geldiğinde saç köklerinin sağlam olduğunu gördük. Aslında hiç saçı yoktu. Yurt dışından getirttiğimiz bir ilaç var bu tarz saç dökülmelerinde ki hastalar için kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Saçının uzun zamandan beri döküldüğünü ifade eden Yağmur Kocabıyık ise "Benim saçım çok uzun zamandan beri dökülüyor. Hiçbir çaresini bulamadık. Her zaman stresten diyorlar. Son çare olarak buraya geldik. Ve burada da 3 ayda saçlarım çıkmaya başladı." ifadelerini kullandı.
CİHAN