Fethullah Gülen Hocaefendi'ye "Gandi-King-Ikeda Barış Ödülü" veren Martin Luther King Merkezi'nin Dekanı Prof. Dr. Lawrence Edward Carter, Güney Afrika'nın 4 farklı şehrinde binlerce kişiye Hizmet Hareketi'ni anlattı. Johannesburg'daki Nelson Mandela Vakfı'nda konuşan Amerikalı profesör Carter, Gülen'in hizmetleri ile cehalet, fakirlik ve terörizme karşı dünya çapında barış mücadelesi verdiğini vurguladı.
Johannesburg'daki dünyaca ünlü Nelson Mandela Vakfı'nda Güney Afrikalılara 'Hizmet Hareketi'ni anlatan Carter, program sonunda Cihan Haber Ajansı'na konuştu. Prof. Carter, Fethullah Gulen, Martin Luther King, Nelson Mandela, Daisaku Ikeda gibi 'büyük şahsiyetlerin' ortak özelliklerinin, Mahatma Gandi'nin 'barışçıl direniş felsefesi'ne derin bir taahhütle bağlı olmaları ve her zaman şiddeti reddetmeleri olduğunu ifade etti. Amerikalı Profesör, Henry David Thoreau, Leo Tolstoy gibi isimlerden de etkilendiğini söylediği Gülen'in, sadece 'barışçıl direnişe' inanmakla kalmayarak, çalışmalarıyla, eserleriyle bu barış felsefesini hayata geçirdiğini, müesseseleştirdiğini, çalışır kıldığını belirtti.
Amerikalı profesör Lawrence Carter, Gandi'nin 'pasif direniş' felsefesi ile Hindistan'daki emperyalist İngiliz idaresine son verdiğini, Gülen'in de gerek Türkiye'de gerek gurbette sözleri ve yazıları ile Türk hükümeti ile kavga etmeden olağanüstü eserlere imza attığını, etrafındakileri kendi toplumuna ve 100'den fazla ülkede okul açtırarak dünyaya hizmet ettirdiğini söyledi.
İSLAM DÜNYASINDA 15 YIL BOYUNCA BARIŞ ELÇİSİ ARADIM
Dünyanın birkaç bölgesinde şu anda savaş olduğunu, ama Martin Luther King, Mandela, Ikeda, Gülen gibi şahsiyetlerin uzun çalışmalarıyla 'barış' adına çok büyük mesafelerin katedildiğini ifade eden Carter, gelecek adına umutlu olduğunu ifade etti. King'in 'Bir yerde bir kanunsuzluk varsa, başka yerdeki adaleti yıkar' sözünü hatırlatan Carter, BM'nin yapısında reformlar yapılarak şiddet kullananlara karşı 'diplomasi' dilinin kullanılarak sorunların çözülebileceğini, şimdiye kadar da bunun örneklerinin olduğunu ifade etti.
Prof. Carter, "Barış ödülü için neden Gülen'i şeçtiniz?" sorusuna söyle cevap verdi: "İslam dünyasında bir Gandi, King, Ikeda, Mandela gibi hayatını 'barışçıl direnişe ve toplumuna hizmete adamış' bir barış elçisi bulabilmek için 15 yılımı harcadım. 38 ülke gezdim. Hindu, Budist ve Hristiyanlarda bu ismi bulmak kolay oldu; ama İslam dünyasında herkesin kabul ettiği böyle bir şahsiyet bulamadım. En sonunda Gülen'i buldum. Hizmetleri 192 ülkeye ulaşmış, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırıyı ilk kınayan ve herkesin kabul ettiği Gülen'e ödülü verdik." dedi.
TERÖRİZME KARŞI DURUŞUYLA BARIŞIN TEMSİLCİSİ OLDU
Fethullah Gülen'in insanlığa saygı duyduğunu, İslamiyetten gelen maneviyatı ve benzeri olmayan Hizmet projesi aracılığıyla İslam inancına karşı olanlara bile görüşlerini kabul ettirdiğini aktaran Carter, "Fethullah Gülen, şiddete ve terörizme karşı duruşuyla barışın temsilcisi olarak Sünni İslam'ın çok güzel bir yüzünü temsil ediyor. Nisan ayında Gülen'e ödül verdiğimden beri dünyayı geziyorum, insanlarla görüşüyorum, Gülen'in İslam'ı siyasete alet ettiğine dair Müslümanlardan tek bir tepki almadım. Gülen'in mistik, manevi bir şahsiyet olduğunda herkes hemfikir. Ödül için Gülen'i seçtiğimden dolayı kendimle gurur duyuyorum. Şiddete karşı barışçıl direnişi yaşadığı, temsil ettiği, pratiğe döktüğü, dünyayı motive ettiği için Gülen'in portresini Morehouse Üniversitesi Martin Luther King Merkezi'ne astık." diye konuştu.
HİZMET GÖNÜLLÜLERİNİ AFRİKALILARA ÖRNEK GÖSTERDİ
Turkuaz Harmoni Enstitüsü'nün organizesi ile Johannesburg, Bloemfontein, Durban ve Cape Town'da konuşan Carter'a programlarıyla adını dünyaya duyuran Mandela Vakfı'nda ilgi büyüktü. Vakfın seçkin davetlileri Carter'e son günlerde bütün ülkeye yayılan öğrenci protestoları karşısında ne yapmaları gerektiğini de sordu.
Turkuaz Müdürü Ayhan Çetin ve Atlantik Enstitüsü Başkanı Turan Kılıç'ı sahneye davet eden Carter, dinleyecilere hitaben "Bu Türklere bakın. Dünyanın her yerinde okullar açıyor; fakirlere yardım ediyorlar; barış adına programlar düzenliyorlar. Bizim konuştuklarımızı onlar hayata geçiriyor." diyerek 'Hizmet'i örnek gösterdi.
Gülen'den önce Nobel Barış Ödülü sahipleri Desmond Tutu ve Nelson Mandela'ya ödül veren Martin Luther King Merkezi Dekanı Carter'e Güney Afrika medyası da yakın ilgi gösterdi. CİHAN