Çiçek, anayasa yazımının gerçekleştirileceği ikinci etabı en hızlı şekilde ve makul sürede bitirmek için süratle çalışacaklarını söyledi.
TBMM Başkanı
Cemil Çiçek başkanlığında
Meclis ek binada toplanan TBMM
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun toplantısı
akşam saatlerinde sona erdi. Toplantı çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Çiçek, bugün ikinci etap çalışmanın ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek,
pazartesi günü saat 18.30'da ve salı günü saat 16.00'da tekrar toplanarak, daha hızlı bir şekilde bu süreci en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacaklarını aktardı.
Varılan bir kısım ilke kararlarının bulunduğunu vurgulayan Çiçek, pazartesi günü bunları tümüyle paylaşabileceklerini, ikinci etap çalışmada siyasi partilerin belirlediği danışmanların olacağını açıkladı.
60 ülkenin anayasasının ellerinde olduğunu belirten Çiçek, değişik kuruluşlardan ve şahıslardan gelen görüşmelerin büyük ölçüde değerlendirme konusu yapıldığını hatırlatarak, "Bu ikinci etabın en hızlı şekilde, makul sürede bitirilmesi için süratli bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
"SPEKÜLATİF HABERLER YAPILMAMASINI RİCA EDİYORUZ"
Medyaya da çağrıda bulunan Çiçek, şöyle konuştu: "Bizden kaynaklanmayan bir
takım spekülatif haberler yapılmamasını rica ediyoruz. Teyit edilmemiş bilgilerin kamuoyuna aktarılmamasını rica ediyoruz. Partilerin yerine koyarak haber üretmeyi doğru bulmadığımızı, arkadaşlarımızın hepsinin bundan ciddi ölçüde rahatsız olduğunu ifade etmek istiyoruz. 4 parti belli konularda karar vermiş, bir araya gelmiş, bir uzlaşı içinde, bir çaba, bir gayretin içinde. Herkes buna olumlu katkı vermeli, kimse kendisini bir başka partinin yerine koyarak bir değerlendirme yapmamalı."
"ANAYASA YAPIM SÜRECİNDE İSMİ BİLDİRİLEN 12 KİŞİ YETKİLİ"
Anayasa yapım sürecinde ismi bildirilen yetkili 12 kişi olduğuna değinen Çiçek, bunların tesadüfen bir araya gelmediğini ifade etti. Çiçek, anayasa yapım sürecini değerlendirirken bu milletvekilleri tarafından yapılacak açıklamaların dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
Çiçek, partilerin yapacağı açıklamaların ise kendi görüşleri olacağına dikkat çekti
Süre konusundaki bir soru üzerine ise Çiçek, "Bu işte süre koymak çok doğru değil, ama genel bir hedefimiz var. O da, bu yılın sonunda bu anayasayı toplumun önüne koymayı düşünüyoruz. Bu takvimi işletmeye çalışıyoruz. En yoğun
mesai sarf edeceğimiz çalışma bu ikinci etap çalışmadır." şeklinde
cevap verdi.
Yazımın hangi maddelerden başlayacağı sorusu üzerine de Çiçek, bunları daha sonra açıklayacağını söyledi.
Şiddet çağrıştıran ifadelerin çok doğru olmadığının altını çizen Çiçek, şöyle devam etti: "Krizdir falan. Ne olacak. Ne
krizi. Bu masada herkes fikirlerini söyleyecek. Bu fikirler bazen birbirine karşı fikirler de olacak. Farklı fikir söyledi diye ertesi gün,
komisyonda kriz, komisyonda
kavga... Yazın, eğer bir fayda görüyorsanız. Sonra da bu iş niye olmadı demeyin. Bu işe sizin de bu manada bir katkı vermenizi bekliyoruz."
"ÇALIŞMALARIMIZ GİZLİ DEĞİL, KAPALI"
Toplantılar için bir
gizlilik kararı alınıp alınmayacağı yönündeki bir başka soruya da Çiçek, "Bizim yaptığımız çalışmalar gizli çalışma değil, kapalı çalışma. Üzerinde 'çok gizlidir' falan gibi işaretler yok. Daha sağlıklı bir ortamda çalışabilmek adına biz ona kapalı çalışma diyoruz. Gizli falan değil. Tutanağı oluyor, bu kadar insan var. Yarın bunlar yayınlanacak. İşi sağlıklı bir şekilde sonlandırmak için alınmış bir karardır." ifadelerini kullandı.
'Ortam dinlemesi' endişesini taşıdığı öne sürülen bazı komisyon üyelerinin olduğunun hatırlatılmasına ise Çiçek, şöyle cevap verdi: "
Dinleme kanunsuz yapılıyorsa zaten onun önlemini ilgililer alır. O görüşleri kendilerine sorun."
(CİHAN)